Jáhly a zdraví

 

Jáhly a zdraví

 

Jáhly a zdraví

Jáhly a zdraví- Patříte mezi ty, kteří se rádi stravují zdravě a vyváženě? V tom případě do vašeho jídelníčku nejspíš patří i jáhly. A jestliže patříte mezi ty, kteří se zajímají o to, co jí, jste na správném místě.

Co to jsou jáhly?

Jáhly jsou potravina, která je vyrobena z prosa setého, které je vyloupáno. Jáhly jsou nejenže vysoce výživné, ale také bezkepkové, tudíž si je může dopřát i Celiak s bezlepkovou dietou. Tato potravina navíc patří mezi jednu z nejstarších tradičních plodin v Asii. Jáhly vypadají jako jednomilimetrové nažloutlé kuličky. Jáhly jsou známé i v České republice po celá dlouhá léta. Staročeská kuchyně zná například jáhelník dlouhou dobu.

Jáhly a zdraví

 

Co jáhly obsahují?

 

Jáhly jsou vysoce výživná potravina, protože obsahuje spoustu látek vhodných pro lidský organismus. Patří mezi ně:

  • Bílkoviny- jdou ruku v ruce při tvorbě svalů
  • Tuky
  • Sacharidy- dodávají energii vašemu organismu
  • Vláknina- podporuje trávení

Po těchto základních látkách zde najdeme i několik vitaminů a minerálních látek:

  • Fosfor
  • Draslík
  • Křemík- antioxidant, který má co dočinění se stavem vašich vlasů a nehtů
  • Hořčík- udržuje tělo i psychiku v pohodě, pomáhá proti svalovým křečím (vlastní zkušenost)
  • Zinek
  • Měď
  • Železo
  • Vitaminy B1 a B2

 

Proč jsou jáhly tak dobré?

Jáhly jsou skvělé nejen díky tomu, co obsahují. Mezi jejich další vlastnosti patří velmi lehká stravitelnost, podporují totiž vaše trávení. Jejich další vlastností je, že odvádí vodu z těla ven. Jáhly působí příznivě nejen na trávení, ale i na žaludek a organismus celkově. Pokud jáhly uvaříte, měli byste je sníst co nejdříve.

 

 

Jáhly a zdraví

Co si z jáhel uvařit?

Jídel, která si můžete z jáhel uvařit, je hned několik. Já vám ukáži to, co zvládne určitě každý. Navíc je tento recept vhodný na rychlou a vydatnou snídani.

Jáhlová kaše

Na kaši budeme potřebovat:

3 hrnky s mlékem, 1 hrnek jáhel, 2 lžíce medu, 2 lžíce s máslem, 1 vanilkový nebo skořicový cukr, ovoce, skořice, kakao, oříšky a cokoliv, co si chcete dát do kaše k jejímu ochucení

Postup přípravy:

Ze všeho nejdříve musíme jáhly spařit. Doporučuji alespoň třikrát. Poté je scedíme, přidáme mléko a máslo. Tuto směs dáme na sporák a vaříme do té doby, než dostaneme požadovanou hustotu. Což je tak, aby s mléko vsáklo do jáhel. Zabere vám to cca čtvrt hodiny. Poté kaši dáme do misky a dozdobíme, dochutíme přesně podle našich představ.