Ačokča a její účinky na zdraví – Ačokča nebo také mexická okurka či papriková okurka, patří do tykvovitých rostlin. Plody připomínají lusk, který musíte zbavit semen. Klidně jej můžete plnit nádivkou z masa jako naše plněné papriky. Plody se nakládají stejně jako okurky do sladkokyselého nálevu. Její chuť je asi jako paprika smíchaná s okurkou a hráškem dohromady.
Ačokča – Zdravotní účinky
Plody ačokči obsahují opět spoustu důležitých vitamínů jako je C, B1, B2, spoustu prospěšných hořčin a také beta-karoten. Pouze mladé plody se dají jíst i se semeny, ty chutnají podobně jako hrášek, u starších plodů už je nutné semena vždy odstranit.
Ačokča a její účinky na zdraví jsou všestranné, stejně jako její použití. Lidské zdraví ovlivňuje velmi pozitivně a to i jeho psychiku. Syrová je jako vždy nejúčinnější. Pomáhá proti cukrovce, a pokud ji přiložíte na zanícenou pokožku, projeví se její protizánětlivé účinky, které jsou znatelné i při konzumaci. Pomáhá také při léčbě respiračních chorob, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak.
Ačokča a její účinky na zdraví – Tvrdé sušené plody se užívají při léčbě a při prevenci poruch v oběhovém systému. Plod Šťáva z plodu ačokčy se také dlouho používá při léčbě zánětu ucha. Můžete také použít odvar ze dvou plodů bez semínek, jako močopudný prostředek při potížích a zánětech. Domorodci v Peru ale nepoužívají pouze plod, ale i kořeny této rostliny a to pro čištění zubů.
Pěstování
Má ráda teplo a vlhko. Pěstuje se stejně jako okurky a papriky, nejlépe předpěstovaná ve fóliovníku, skleníku nebo ze zakoupených sazenic. Ven sázejte ačokču nejdříve ve druhé polovině května, kvůli přízemním mrazíkům.
Dejte jí dostatečnou oporu, stejně jako keříkům paprik, nebo třeba fazolí, protože se jedná o popínavou rostlinu. Nasaďte ji klidně k plotu a tak 50 cm od sebe. Hodně ji zalévejte. Na konci srpna a v září se sklízí. Pokud ji máte ve fóliovníku či skleníku, bude rodit dříve a také mnohem déle.
Ačokča a její účinky na zdraví jsou zřejmé. Pokud si ji budete pěstovat sami, nezapomeňte, že lze z rostliny konzumovat i listy. Nasekejte ji do salátu, nebo ji spařte a použijte jako špenát či do nádivky.
Ačokča-úžastná rostlinka,už se na ní opětovně těším .Venku mi dorůstá do výše měkolika metrů .
Je dobrá jako příloha k masu atd.
Pavel,