Kopřivou ku zdraví

Kopřivou ku zdravíKopřiva je mnoha lidmi považována za obyčejný, obtížný plevel, který jim již od jara hyzdí zahrádky. Když se však na ní zaměříme jako na bylinu, stává se z ní velmi účinná léčivá rostlina, kterou můžeme směle využívat proti různým fyzickým neduhům.

Vzhled a výskyt kopřivy

Kopřiva dorůstá výšky 30 – 150 cm, místy může dorůstat výšky až 2 metrů. Její tmavozelené listy jsou široce vejčité a zubaté a nacházejí se na nich žahavé chlupy. Kopřivu můžeme nalézt od nížin až po hory v příkopech podél cest, ve vlhkých lesích a obzvláště na zahrádkách.

Kdy je vhodné ji sklízet a jak ji skladovat

Nejideálnější doba pro sklízení kopřivy je v březnu a dubnu, kdy rostou mladé výhonky, které mají největší účinek. Kopřivu lze však sklízet v průběhu celého roku. Sklizené rostliny svážeme do kytice, kterou následně zavěsíme na suchém a stinném místě, a po usušení uložíme do plátěných pytlíků. Je důležité rostlinu usušit co nejrychleji, aby si zachovala svou původní barvu, ne však při teplotě vyšší než 50°C.

Které látky kopřiva obsahuje

Obzvláště v mladých listech se vyskytuje poměrně velké množství vitamínu C. Obecně kopřiva obsahuje třísloviny, karotenoidy, aminy, třísloviny, flavonoidy, glukoniny, některé vitamíny skupiny B, kyselinu mravenčí a znatelné množství minerálů jako je železo, draslík, hořčík nebo vápník a další látky.

Co kopřiva pomáhá léčit

Kopřiva je se svými antirevmatickými, detoxikačními, čistícími a posilujícími účinky opravdu mocným pomocníkem. Pomáhá při potížích s krevním oběhem, zúžením cév a tepen, čistí krev a díky obsahu železa působí proti chudokrevnosti. Čistí ledviny, zbavuje ledvinových kamenů a písku, pomáhá při zánětech močových cest či anurii. Působí také na zažívací ústrojí, léčí zahlenění žaludku, žaludeční křeče a vředy. Pomáhá bojovat s únavou a vyčerpáním, virovými a bakteriálními infekcemi a je prevencí před nachlazením. Dále léčí revma, dnu, alergie, bolesti hlavy či alergie. V neposlední řadě posiluje vlasy a podporuje růst vlasů nových.

Způsoby použití kopřivy

Z mladých výhonků kopřiv si můžeme připravit čaj, který čistí krev a ledviny. Kopřivovým odvarem si po umytí oplachujeme vlasy, což jim dodá lesk a sílu. Kopřivový sirup lze použít v průběhu celého roku jak k výrobě ochlazujícího pití v letních vedrech, tak v zimě jako prevenci proti nachlazení a prostředek k doplnění některých chybějících látek, jako je například již výše zmíněné železo. Kopřivová koupel, popřípadě pouhé omývání regeneruje a zjemňuje pokožku. Kdo chce experimentovat v kuchyni, může se směle pustit do kopřivové polévky, pomazánky či špenátu. Kopřivu můžeme však přidat také do bramboráků, těstovin, velikonoční nádivky, sekané či dokonce sladkých pokrmů a mnoha dalších jídel, které díky této neotřelé ingredienci budou chuťově zajímavější.

Hodnocení
Datum
Komentář
Čaj z kopřivy je úžasný..
Hodnocení
5

Zatím žádné komentáře