Pomelo a zdraví

grapefruit-1797816_1920Pomelo a zdraví – V zimních měsících je na našem stole hojně zastoupeno citrusové ovoce jako velký zdroj vitamínů. Před pár lety se na našich prodejních pultech začal objevovat nový druh citrusového ovoce a asi málokdo z distributorů čekal, že se stane tolik oblíbeným a bude po něm tak velká poptávka. Tím citrusovým ovocem je pomelo. Pomelo pochází z jichovýchodní Asie a volně roste v Malajsii, Thajsku a Indonésii. Komerčně je pěstováno také v některých státech USA, v Izraeli a v Japonsku. Stále více skloňovaným a řešeným pojmem je pomelo a zdraví, protože jeho účinky na náš organismus jsou velmi blahodárné.

Pomelo a zdraví

Pomelu je velmi známé a ještě více oblíbené. Je to největší citrusová plodina a některými je považována za křížence grepu a pomeranče. Jeho chuť se dá považovat spíše za sladkou a je velmi osvěžující. Pomelo je velmi cenným zdrojem vitamínu C, ve 100 g dužiny je ho obsaženo 130% doporučenné denní dávky. Krom vitamínu C pomelo obsahuje vitamín A, minerální látky (zejména sodík, draslík, železo nebo mangan). Pomelo je vynikajícím ovocem při hubnutí, protože má nízkou kalorickou hodnotu a výborně zasytí. Pomelo a zdraví se opravdu výborně snoubí a kupříkladu v letních měsících je také báječným zdrojem tekutin.

Pozitivní účinky pomela

V Číně je možné najít mnoho léků vyrobených právě z pomela. Využít se dají všechny části, tedy květy, dužina, kůra i semena. Pomelo se může využít při léčbě kašle, napomáhá odhleňovat dýchací cesty a zlepšuje trávení. Je možné jej použít i jako pomocníka v boji s kocovinou, protože odstraňuje z těla alkohol a mimo jiné pomáhá snižovat vysoký cholesterol.

Jak pomelo poznáme

Na našich trzích nejčastěji vidíme plody pomela ve tvaru hrušky o váze 1-1,5 kg. Barva jeho kůry je zelená a při dozrávání přechází do žluta. Při výběru se tedy můžeme řídit heslem, že čím žlutější, tím zralejší. Kůra je pórovitá a poměrně silná, dá se však velmi dobře odstranit a my se dostaneme ke světle žluté dužině. Plody tohoto citrusu jsou baleny v igelitu, protože to zabraňuje jeho rychlému vysychání. Je důležité jej i doma zachovat v tomto obalu až do doby konzumace.

Obrázek: Pixabay.com 

Hodnocení
Datum
Komentář
Není lepšího ovoce, co se týká vitamínu C
Hodnocení
5