Fazole adzuki – účinky a recepty

Fazole adzuki – Tyto drobné fazole pocházejí z východní Asie a himálajského regionu a jsou obyčejně konzumovány v Japonsku, Číně, Koreji a dalších asijských zemích, ačkoli se mohou vyskytovat i v jiných částech světa. Jméno adzuki pochází z japonského jazyka, ačkoli výslovnost často zní jako „azuki“. Tyto fazole jsou primárně červené barvy, ale v určitých oblastech lze také nalézt bílé, černé a skvrnité kultivary. Vědecký název fazole je Vigna angularis a je to jednoletá rostlina.

 

Fazole adzuki účinky

Kromě jedinečné chuti jsou živiny adzuki fazole také velmi důležité; podívejme se na zdravotní přínosy adzuki fazolí.

 

1. Zlepšují trávení

Jako jiné luštěniny, obsahují i fazole adzuki velké množství vlákniny, což je základ zdravého trávení. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb v střevech, pohybuje jídlo trávicím systémem a zajišťuje efektivní příjem živin z potravin. Vláknina také brání vzniku zácpě či průjmu, zvracení a v konečném důsledku i rakoviny střeva.

Fazole adzuki

2. Prevence diabetes

Vláknina také zpomaluje trávení, takže cukr z potravy se do krve dostává postupně. Vyhnete se tedy náhlému zvýšení cukru v krvi ihned po jídle.

 

3. Posiluje zdraví srdce

Kyselina listová, draslík, hořčík a vláknina – to vše podporuje kardiovaskulární zdraví ve fazolích. Dietní vláknina pomáhá vyrovnávat hladinu cholesterolu, zatímco draslík uvolňuje krevní cévy a zvyšuje tok krve, čímž snižuje krevní tlak a zátěž srdce.

4. Růst a obnova

V adzuki fazolích je významné množství bílkovin, což je klíčový prvek naší stravy. Bílkoviny se rozpadají na esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje k vytvoření nových buněk, tkání a orgánů jak pro růst, tak pro opravu.

 

5. Detoxikace

Fazole adzuki obsahují jedinečný minerál známý jako molybden v poměrně vysokých koncentracích. Tento minerál hraje rozhodující část v detoxikaci jater.

 

6. Prevence vrozených vad

Vysoký obsah vitaminů B, zejména kyseliny listové, může zabránit vzniku vrozených vad u nenarozených dětí. Poruchy neurální trubice jsou přímým důsledkem nedostatku listové zeleniny, takže vysoký obsah adzuki fazolí může zajistit zdravý výdej.

 

Fazole adzuki – recepty

Fazole adzuki jsme si oblíbili navzdory asijskému původu také v Evropě i Americe. Zde je několik receptů, včetně základního receptu na přípravu fazolí.

 

Základní příprava fazolí

Nejprve odstraňte špatné fazole. Zdravé fazole propláchněte pod tekoucí vodou. Poté je zalijte vodou a nechte minimálně 8 hodin bobtnat (klidně i celý den). Také je můžete nejprve 2-3 minuty povařit a teprve poté je odstavit a nechat bobtnat několik hodin. Poté slijte, doplňte čistou vodou a vařte na mírném plameni asi 45 minut. Zkontrolujte, jestli jsou měkké, poté je totiž hotovo.

 

Jednoduché recepty

Fazole můžete jednoduše smíchat s kořením, jako je kari, sůl, pepř či bylinky, česnek, chilli a podávat se zkaramelizovanými cherry rajčátky a bramborovou kaší.

 

Na řecký způsob

Smíchejte vařené adzuki fazole s ingrediencemi, které se dávají do řeckého salátu: sýr feta, okurka, rajče, cibule, olivy a oblíbená zálivka.

 

Jako příloha

Vařené fazole můžete smíchat s rýží a podávat jako přílohu stejným způsobem, jako byste podávali rýži.

 

Původní použití v asijských zemích

Tyto fazole jsou primárně používány pro sladké kulinářské aplikace v asijských zemích, například při přípravě natto v Japonsku. Když jsou fazole adzuki vařeny a oslazeny do červené fazolové pasty, aplikace jsou nekonečné, v pikantních pokrmech, sladkých dezertech, sushi, bonbónech, zákuscích nebo jako zálivka na vafle, sušenky nebo chléb. Může být dokonce použita k výrobě zmrzliny. Většina lidí si myslí, že fazole jsou slané, ale adzuki fazole mají být sladké.