Palmový tuk a zdraví

Palmový tuk a zdravíPalmový tuk a zdraví – Nejprve je asi dobré si ujasnit, že kokosový olej se dělá z kokosových plodů a je úplně jiný a z jiného druhu palmy než palmový olej. Také je třeba brát v úvahu etiku a vliv na životní prostředí. Tady jde o rostlinu s názvem Palma olejná, ze které se vyrábí palmový tuk nebo olej. Pojem palmový tuk se používá v obecném pojetí, ve skutečnosti je olej třeba rozdělit na dva typy.

 

Palmový tuk je vyrobený z oplodí palem. Tuk vyrobený ze semen, se označuje jako palmojádrový. Palma olejná je tropický strom, rostoucí v západní Africe a Střední a Jižní Americe. Výnosy tuku jsou dostatečně velké, což je jeden z důvodů, proč je to jeden z nejlevnějších tuků a tak hojně se využívá. Další m důvodem je, že Palmový olej není třeba ztužovat, kdežto ostatní oleje jako řepkový či slunečnicový, se musí upravit a to jsou další náklady.

 

Dalším problémem ale je, že se kvůli pěstování této palmy vykácelo a vypálilo obrovské množství pralesů a toto drancování stále pokračuje. Jsou zde ničeny vzácné druhy rostlin a umírá zde mnoho vzácných zvířat. O lidských životech a praktikách, jak celá tato devastace probíhá, je mnoho zpráv a článků. Při jejím pěstování je také používáno obrovské množství  pesticidů, zamořujících půdu i vodu. Jde tedy jednoznačně a prioritně o obrovský etický problém, který by neměl nikoho nechat chladným.

Vliv palmového oleje na zdraví

 

Olej je sice bohatý na vitamín E, obsahuje vitamíny A, D, K, přírodní karoteny i koenzym Q10. Ale to obsahují i jiné oleje a ve větší míře. Z hlediska vlivu zdraví je jako vždy nejlepší volbou panenský palmový olej. Rafinovaný Palmový olej se hodí ke smažení a fritování, protože snese vysoké teploty a moc se nepřepaluje. Na to se ale skvěle hodí spousta olejů jiných.

 

Největším problémem zmíněného palmového tuku je jeho vysoký obsah nasycených mastných kyselin. V případě tuku z palmového jádra je obsah kyselin ještě mnohem větší a dopad na zdraví pak mnohem horší. Už je jisté, že nadměrný příjem nenasycených mastných kyselin je příčinou mnoha zdravotních komplikací a vysoké hladiny cholesterolu. Ztužený palmový tuk obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin než sádlo. Chcete –li čísla, je to tak půl na půl, 50 % nasycených mastných kyselin a 50 % nenasycených mastných kyselin.

 

Veškeré zmíněné důvody jsou jasně hovořící proti jeho konzumaci. Máme spoustu mnohem zdravějších olejů a není nutné jej konzumovat. Pozorně tedy sledujte etikety a snažte se mu raději vyhnout. Je nutné si uvědomit, že když ušetříme pár korun, zaplatíme za to nejen svým zdravím, ale také svědomím a za to těch pár korun, rozhodně nestojí.