Tuřín recepty a účinky
Tuřín recepty a účinky – Tuřín neboli kolník je dnes opomíjenou zeleninou, ačkoli do konce 16.století byl spolu se zelím hlavní potravinou nejširších vrstev lidstva. Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo.
Jedná se o kořenovou zeleninu podobnou kedlubně. Je velmi odolný, vydrží mráz až -10 stupňů Celsia, proto je jeho pěstování velice snadné. Sklízí se od konce října do konce listopadu.
Jedlá je nejen jeho bulva, ale také listy. Bulva má nasládlou chuť, jeho mladé bulvy se dají jíst i syrové. Chutná krásně pikantně. Pro konzumaci pěstujte pouze žlutomasé odrůdy. Zbylé patří spíše zvířatům. Je možné jej opéct nakrájený jako hranolky, dále se používá do polévek„dumlíkačka“, k masu, do teplých salátů, a dobrá je kombinace s brambory. Pokud budete tuřín vařit, stačí jej nakrájet na kostičky a 30min povařit ve vodě nebo v páře. Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější.
Je to vhodná zelenina pro miminka, protože to není alergen. Lze jí tedy zařadit mezi první zeleninová jídla/příkrmy kojenců.
Jedlé jsou též listy, které se používají do salátů. Dříve se vyhazovaly nebo se jimi krmila zvířata (králíci, koně). Nějakou dobu se ví, že obsahují vitaminy, proteiny a minerály.
Tuřín recepty a účinky – Tuřín obsahuje:
– vlákninu
– tuky
– bílkoviny
– draslík
– sodík
– vápník
– fosfor
– železo
– stopové prvky
– vitamín C a K
– karoten
– je to nejvápníkovatější kořenová zelenina vůbec
Velmi pozitivně působí na zažívání, čistí krev, a je vhodný pro léčbu plno kožních onemocnění. Blahodárně působí na močové a dýchací cesty. Dále má silné antibakteriální účinky. Nesmějí ho konzumovat lidé s onemocněním centrální nervové soustavy.
Nízký obsah kalorií, minimum tuků a naopak vysoký obsah živin dělá z tuřínu ideální surovinu do dietního menu. Vzhledem k tomu, že z 90% tuřín obsahuje vodu, je určitě dobře použitelný pro různé diety (např. redukční). Šťáva z tuřínu se využívá na domácí léčení chřipky a kašle.
Tipy na recepty z Tuřínu:
– Pečené tuřínové hranolky
– Tuřínová polévka
– Placky z tuřínu
– Gratinovaný voňavý tuřín
– Bramborovo-tuřínové pyré
– Salát s tuřínem
– Koláč z tuřínu a ovesných vloček
– Kuřecí s tuřínem
– Pečené fazole s tuřínem
– Vepřové medailonky s tuřínem a brambory
– Dušený tuřín pod sýrem a smetanou
– Tuřínová polévka s cizrnovými krutony
– Tuřínové placičky s limetovou zálivkou
– Nakládaný tuřín
Tuřín je velmi chutná a zdravá potravina, proto bychom měli dát této téměř zapomenuté plodině šanci.




