Mrkvánky s povidly – zdravá výživa – Většina lidí by se měla zamyslet nad svým životním stylem a vnést do svého jídelníčku zdravé potraviny, protože naše zdraví se odvíjí od kvalitní péče o tělo, které nám zajistí správné stravovací návyky. Dokonce i naše nálady a produktivita závisí na zdravé výživě. Předcházíme díky ní i nemocem.
Žít zdravě neznamená vynechat i sladké!
Vnést do svého života zdravou výživu neznamená vynechat i sladké, ale je důležité si uvědomit, že některé zdraví škodlivé potraviny můžete nahradit jinými, více prospěšnými. Například bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit za celozrnnou. Úplně odstranit margaríny a používat kvalitní máslo. Nebo místo bonbonů zkusit mlsat ovoce a zeleninu.
Nenechte se mýlit, ale i deserty nebo jiné mlsky, které jsou zdravé, můžou být chutné. Například takové Mrkvánky s povidly. Jsou zdravé, avšak stejně lahodné jako jiné šátečky. S tím rozdílem, že se nemusíte bát obezity, ale můžete být na sebe pyšní, protože vašemu tělu i něco dají na místo tuků a cukrů. Naopak si ani nevšimnete, že je použita celozrnná mouka, třtinový cukr nebo že chybí mléko. A nyní bych vám ráda představila tři top recepty, s kterými nikdy nezklamete.
Recepty na Mrkvánky s povidly
1.)
Ingredience:
150g na jemno nastrohané mrkve
150g másla
200g celozrnné mouky
½ prášku do pečiva
švestková povidla (nejlépe domácí)
Postup:
Na pracovní plochu nasypejte mouku, na ní nakrájejte máslo, přidejte mrkev, prášek do pečiva a vypracujte ve vláčné těsto, které je vhodné dát na 30 minut do ledničky. Poté těsto vyválejte (cca 5mm) a vykrájejte kolečka. Na každé kolečko dejte lžičku povidel a přiklopte jej do tvaru šátečku. Spoje je dobré zamáčknout vidličkou, protože máte jistotu, že povidla vám neutečou. Šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 20 minut při teplotě 180 stupňů.
2.)
Ingredience:
200g jemně nastrouhané mrkve
200g másla
300g celozrnné mouky
½ kypřícího prášku
špetka soli
Postup:
Tento postup je skoro stejný jako předchozí. S tím rozdílem, že nejprve na pracovní plochu dáme mrkev, do ní přidáme máslo, kypřící prášek a zbylé ingredience a vypracujeme ve vláčné těsto. Poté už je totožný s prvním receptem.
3.)
Ingredience:
450g celozrnné mouky
250g na jemno nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva
250g másla
povidla
špetka soli
Postup:
Všechny ingredience vypracujeme ve vláčné těsto, které poté vyválíme a vykrajujeme ve tvary, které chceme. Naplníme povidly a zabalíme. Pečeme je na 160 stupňů do doby než nezrůžovějí.
Švestková povidla můžete nahradit i za hrušková nebo za jiná. Pokud nemáte v oblibě povidla, tak tyto šátečky jsou výborné i plněné tvarohem či jablky. Zkuste jej, protože za zkoušku nic nedáte a uvidíte sami, že ani nepoznáte jiné ingredience než jste zvyklí obvykle používat. Přeji vám dobrou chuť.




