Mrkvánky s povidly – zdravá výživa

Mrkvánky s povidly - zdravá výživaMrkvánky s povidly – zdravá výživa – Většina lidí by se měla zamyslet nad svým životním stylem a vnést do svého jídelníčku zdravé potraviny, protože naše zdraví se odvíjí od kvalitní péče o tělo, které nám zajistí správné stravovací návyky. Dokonce i naše nálady a produktivita závisí na zdravé výživě. Předcházíme díky ní i nemocem.

 

Žít zdravě neznamená vynechat i sladké!

 

Vnést do svého života zdravou výživu neznamená vynechat i sladké, ale je důležité si uvědomit, že některé zdraví škodlivé potraviny můžete nahradit jinými, více prospěšnými. Například bílý cukr nahradit třtinovým, pšeničnou mouku vyměnit za celozrnnou. Úplně odstranit margaríny a používat kvalitní máslo. Nebo místo bonbonů zkusit mlsat ovoce a zeleninu.

 

Nenechte se mýlit, ale i deserty nebo jiné mlsky, které jsou zdravé, můžou být chutné. Například takové Mrkvánky s povidly. Jsou zdravé, avšak stejně lahodné jako jiné šátečky. S tím rozdílem, že se nemusíte bát obezity, ale můžete být na sebe pyšní, protože vašemu tělu i něco dají na místo tuků a cukrů. Naopak si ani nevšimnete, že je použita celozrnná mouka, třtinový cukr nebo že chybí mléko. A nyní bych vám ráda představila tři top recepty, s kterými nikdy nezklamete.

 

Recepty na Mrkvánky s povidly

 

1.)

Ingredience:

150g na jemno nastrohané mrkve

150g másla

200g celozrnné mouky

½ prášku do pečiva

švestková povidla (nejlépe domácí)

 

Postup:

Na pracovní plochu nasypejte mouku, na ní nakrájejte máslo, přidejte mrkev, prášek do pečiva a vypracujte ve vláčné těsto, které je vhodné dát na 30 minut do ledničky. Poté těsto vyválejte (cca 5mm) a vykrájejte kolečka. Na každé kolečko dejte lžičku povidel a přiklopte jej do tvaru šátečku. Spoje je dobré zamáčknout vidličkou, protože máte jistotu, že povidla vám neutečou. Šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 20 minut při teplotě 180 stupňů.

 

2.)

Ingredience:

200g jemně nastrouhané mrkve

200g másla

300g celozrnné mouky

½ kypřícího prášku

špetka soli

 

Postup:

Tento postup je skoro stejný jako předchozí. S tím rozdílem, že nejprve na pracovní plochu dáme mrkev, do ní přidáme máslo, kypřící prášek a zbylé ingredience a vypracujeme ve vláčné těsto. Poté už je totožný s prvním receptem.

 

3.)

Ingredience:

450g celozrnné mouky

250g na jemno nastrouhané mrkve

1 prášek do pečiva

250g másla

povidla

špetka soli

 

Postup:

Všechny ingredience vypracujeme ve vláčné těsto, které poté vyválíme a vykrajujeme ve tvary, které chceme. Naplníme povidly a zabalíme. Pečeme je na 160 stupňů do doby než nezrůžovějí.

 

Švestková povidla můžete nahradit i za hrušková nebo za jiná. Pokud nemáte v oblibě povidla, tak tyto šátečky jsou výborné i plněné tvarohem či jablky. Zkuste jej, protože za zkoušku nic nedáte a uvidíte sami, že ani nepoznáte jiné ingredience než jste zvyklí obvykle používat. Přeji vám dobrou chuť.

Hodnocení
Datum
Komentář
Jsou skvělé 🙂
Hodnocení
5