Obsah
Kešu a zdraví
Kešu a zdraví – Kešu, ořechy, které jsou v dnešní době známé tak, jako pistácie, arašídy nebo třeba lískové oříšky. Určitě je už každý z nás někdy vyzkoušel. Mají hezký vzhled, ale i nezaměnitelnou a dobrou chuť. Kromě toho jsou i skvělým společníkem pro naše zdraví.
Kešu až z Amazonie?
Kešu, původně Semecarpus Anacarpium, pochází z Amazonie. A díky svojí poloze se jim říká i Brazilské ořechy. Odtud se dostaly do lidnaté Indie, která je v současné době, spolu s Východní Afrikou, jejich největším producentem.
Co kešu ořechy obsahují?
Kešu ořechy nejsou jen dobré mlsání pro naše chuťové buňky. Obsahují i několik zdraví prospěšných látek. Mezi ně patří:
- Zinek
- Železo
- Měď
- Fosfor
- Mangan
- Hořčík- příznivý pro naši nervovou soustavu. Vhodný proti svalovým křečím. Přírodní lék na „nervy“. Dále snižuje riziko vzniku různých kardiovaskulárních chorob.
- Kyselina listová
- Vitamin B
- Omega 3 a 6 mastných polynenasycených kyselin
- Dobrý zdroj bílkovin
Kešu ořechy nejsou vhodnou potravinou při hubnutí. Jako každé ořechy, i kešu je vysoce kalorické. Což ale nepřevyšuje nad jejich zdravotními výhodami. V přiměřeném množství je jezte klidně každý den, ale v obyčejném stavu. Tedy– nepražené a nesolené. Příliš mnoho soli, sodíku, by u vás mohlo v nadměrném množství způsobit alergickou reakci, o kterou jistě nestojíte.
Kešu a zdraví
Jak víte, kešu ořechy obsahují spoustu prospěšných látek. Tyto látky nám pomáhají při:
- Zlepšení pokožky
- Zlepšení kvality vlasů a nehtů
- Snižují cholesterol!
- Pomáhají při podpoře trávení (proti zácpě)
- Snižují krevní tlak, vhodné při chudokrevnosti
- Podílí se při tvorbě spermií
- Jde o přírodní antioxidant
- Dobrá podpora pro vaši imunitu
Recept na kešu mléko (veganské)
Kromě toho, že kešu ořechy můžeme jíst samotné nebo v jídlech, můžeme si z nich udělat i vynikající ořechové mléko. Tohle je navíc veganské, tudíž bez živočišného původu.
Potřebujeme:
- 1 hrníček kešu ořechů, které na 3 hodiny namočíme
- 1 litr vody
- 5 datlí
Postup: Namočené kešu dáme s dalšími ingrediencemi do mixéru a mixujeme, dokud není mléko hladké. Poté necháme v lednici a do jednoho dne vypijeme.