Kešu a zdraví

Kešu a zdraví

Kešu a zdraví

 

Kešu a zdraví – Kešu, ořechy, které jsou v dnešní době známé tak, jako pistácie, arašídy nebo třeba lískové oříšky. Určitě je už každý z nás někdy vyzkoušel. Mají hezký vzhled, ale i nezaměnitelnou a dobrou chuť. Kromě toho jsou i skvělým společníkem pro naše zdraví.

Kešu až z Amazonie?

Kešu, původně Semecarpus Anacarpium, pochází z Amazonie. A díky svojí poloze se jim říká i Brazilské ořechy. Odtud se dostaly do lidnaté Indie, která je v současné době, spolu s Východní Afrikou, jejich největším producentem.

Co kešu ořechy obsahují?

Kešu ořechy nejsou jen dobré mlsání pro naše chuťové buňky. Obsahují i několik zdraví prospěšných látek. Mezi ně patří:

  • Zinek
  • Železo
  • Měď
  • Fosfor
  • Mangan
  • Hořčík- příznivý pro naši nervovou soustavu. Vhodný proti svalovým křečím. Přírodní lék na “nervy”. Dále snižuje riziko vzniku různých kardiovaskulárních chorob.
  • Kyselina listová
  • Vitamin B
  • Omega 3 a 6 mastných polynenasycených kyselin
  • Dobrý zdroj bílkovin

Kešu ořechy nejsou vhodnou potravinou při hubnutí. Jako každé ořechy, i kešu je vysoce kalorické. Což ale nepřevyšuje nad jejich zdravotními výhodami. V přiměřeném množství je jezte klidně každý den, ale v obyčejném stavu. Tedy– nepražené a nesolené. Příliš mnoho soli, sodíku, by u vás mohlo v nadměrném množství způsobit alergickou reakci, o kterou jistě nestojíte.Kešu a zdraví

Kešu a zdraví

Jak víte, kešu ořechy obsahují spoustu prospěšných látek. Tyto látky nám pomáhají při:

  1. Zlepšení pokožky
  2. Zlepšení kvality vlasů a nehtů
  3. Snižují cholesterol!
  4. Pomáhají při podpoře trávení (proti zácpě)
  5. Snižují krevní tlak, vhodné při chudokrevnosti
  6. Podílí se při tvorbě spermií
  7. Jde o přírodní antioxidant
  8. Dobrá podpora pro vaši imunitu

Recept na kešu mléko (veganské)

Kromě toho, že kešu ořechy můžeme jíst samotné nebo v jídlech, můžeme si z nich udělat i vynikající ořechové mléko. Tohle je navíc veganské, tudíž bez živočišného původu.

Potřebujeme:

  • 1 hrníček kešu ořechů, které na 3 hodiny namočíme
  • 1 litr vody
  • 5 datlí

Postup: Namočené kešu dáme s dalšími ingrediencemi do mixéru a mixujeme, dokud není mléko hladké. Poté necháme v lednici a do jednoho dne vypijeme.

 

Fotografie: Pinterest
Recept: Rawmania- vyzkoušeno