Čokoláda a zdraví

Čokoláda a zdravíČokoláda a zdraví – Čokoláda patří nepochybně mezi nejoblíbenější pochutiny vůbec. Chutná dětem i dospělým a často na ní hřešíme. Je čokoláda „sladký zabiják“ nebo je i zdraví prospěšná? Odborníci stále častěji upozorňují na léčivé schopnosti čokolády. Není to však žádná novinka, neboť již v roce 1951 byla uvedena na trh kniha, která poukazuje na vliv čokolády na lidské zdraví. Pojďme se na toto téma zaměřit podrobněji.

Čokoláda a zdraví – Není čokoláda jako čokoláda

Na trhu je mnoho značek, které nabízí čokolády s různými příchutěmi a také v různé kvalitě. Nejzdravější a nejpřínosnější jsou však ty, které bývají často opomíjeny. Hořká čokoláda s obsahem 75 až 99 % kakaa je zdravá, i když pro někoho už ne tak chutná, jako klasická „sladká“ čokoláda.

Tmavá čokoláda má antioxidační účinky a dokáže neutralizovat takzvané volné radikály v těle. Jedná se o látky, jež útočí na strukturu buněk. Dále obsahuje velmi důležité flavonoidy, které pomáhají chránit naše srdce.

Obecně platí, že čím má čokoláda větší podíl kakaa, tím zdravější je, ovšem její chuť je více hořká. Pokud tedy zvolíte čokoládu s obsahem kakaa 99 %, máte jistotu, že vašemu zdraví nijak neuškodí a navíc se po ní ani netloustne. Naproti tomu klasická čokoláda obsahuje vysoké množství tuku a cukru a je dost kalorická (až 500 kcal ve 100 gramech).

Čokoláda a zdraví – Pozitivní účinky hořké čokolády na naše zdraví

Hořká čokoláda má pozitivní účinky na srdce a oběhový systém díky velkému obsahu již zmíněných flavonoidů. Pomáhá zvyšovat schopnost cév se roztahovat. Odborníci upozorňují na to, že každodenní konzumace hořké kvalitní čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění až o 76 %.

Hořká čokoláda zároveň snižuje vysoký krevní tlak a tím i hladinu cholesterolu. Ne nadarmo se říká, že čokoláda zlepšuje náladu a je také bohatým zdrojem energie. Zvyšuje totiž hladinu serotoninu v mozku. Proto se cítíme šťastnější a uvolněnější. Jen si vzpomeňme na blahodárné čokoládové masáže.