Rýžový protein se prodává ve formě prášku, proto je snadné ho přidat do velké spousty jídel a pití k posílení příjmu bílkovin. Vyrábí se z hnědé, bílé nebo celozrnné rýže a je skvělým zdrojem bílkovin pro vegetariány a vegany. Na rozdíl od syrovátkového proteinu totiž pochází z čistě rostlinného zdroje. Rýžový protein mohou využívat sportovci, ale také lidé, kteří se snaží zvýšit svůj příjem bílkovin.
Obsah
Bílkovina jako živina
Protein je nezbytný pro vyváženou stravu, ale často je obtížné nalézt potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které jsou nutričně vyvážené. Rýžový protein obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B a E, vlákninu a uhlohydráty. Rýžový prášek neobsahuje tuky, cholesterol, cukr a sodík. Prášek z rýžových proteinů se může použít k doplnění jakéhokoli typu jídla – smoothie, kaší, omáček, salátů. Existují neomezené možnosti pro začlenění rýžového proteinu do průměrné stravy.
Rýžový protein = Hypoalergenní protein
Na rozdíl od jiného zdroje bílkovin – sójového proteinu, je rýžový protein hypoalergenní. To znamená, že nedráždí žaludek a nevyvolává nesnášenlivost či alergie. Neobsahuje lepek ani laktózu a je tedy dobrou alternativou i pro citlivé jedince.
Zdroj bílkovin pro vegetariány
Pro vegany a vegetariány může být občas obtížné získat ve své stravě dostatečné množství bílkovin, protože v ovoci a zelenině se jich příliš nevyskytuje. Hlavním zdrojem bílkovin je maso, ale to vegani ani vegetariáni nejedí. Rýžový protein je tedy vhodným doplňkem bílkovin této stravy.
Rýžový protein – Stravitelnost
Rýžový protein je velmi jednoduchý na trávení a přitom je vysoce biologicky dostupný a vstřebatelný. Syrovátkový protein může způsobit křeče, nevolnosti, plynatost a další zažívací obtíže. To se u rýžového proteinu nestává, právě díky jednoduché stravitelnosti. A to je obrovská výhoda.
Textura a chuť
Rýžový protein je ve srovnání se syrovátkovým proteinem méně vápenatý a také méně pískovitý, srovnáme-li ho například se sójovým nebo hrachovým proteinem. Chuť je hladší a více povědomá, protože rýži jsme zvyklí běžně konzumovat. Chuťově je na tom lépe než například sójový, hrachový či syrovátkový protein. Snadno se smíchá s vodou.
Rýžový protein – Růst a zotavení svalů
Naše svaly potřebují velké množství bílkovin, aby mohly růst. To je obecně známé. Bílkoviny jsou ale také důležité pro zotavení svalů po cvičení, které je vlastně zdrojem růstu svalů. Čím více cvičíme, tím více bílkovin potřebujeme. Rýžový protein patří mezi kompletní bílkoviny, protože obsahuje všechny aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vytvořit.
Kompletní nabídka RÝŽOVÝCH PROTEINŮ
Rýžový protein – Spalování tuků
Bílkoviny vyžadují větší množství energie těla k jejich strávení. Proto jídla bohatá na bílkoviny vyžadují větší množství energie. Rýžový protein vytváří termický efekt v těle, to znamená, že vytváří teplo a spaluje tak více kalorií ještě hodiny po jeho požití. Libové bílkoviny nám pomáhají efektivněji řídit váhu a zbavovat nás nechtěného tuku.
Snadno ho zařadíte do stravy
To nejlepší na rýžovém proteinu je jeho nenápadná chuť, která nám dovoluje ho přidat do nejrůznějších receptů, aniž bychom ho v konečném jídle cítili. Ohříváním nezničíte bílkoviny v proteinovém prášku, takže ho snadno můžeme přidat do nejrůznějších pokrmů – smoothie, palačinkového těsta, omáček atd.
Rýžový protein
Existuje spousta možností, jak do svého těla doplnit více bílkovin. Syrovátkový, sójový, hrachový či rýžový protein jsou velmi oblíbené formy, mimo tyto ale existují i jiné proteinové prášky – vaječný, z konopných semínek, amarantu, chia semínka a také z brusinek. Avšak rýžový protein poskytuje velké množství zdravotních přínosů, jak jsme se dočetli v tomto článku. Proto rozhodně stojí za zvážení.