Sojový protein – O proteiny se nejvíce zajímají ti, kteří chtějí budovat svaly a potřebují dostatek energie při svých aktivitách. Tyto složky stravy se však skvěle uplatní i při tvoření vyváženého jídelníčku. Sojový protein je aktuálně v kurzu – co všechno svým uživatelům může nabídnout?
Proteiny v zásadě dělíme na dvě skupiny: živočišné a rostlinné. Zatímco těm živočišným co do oblíbenosti ve fitkách a posilovnách dominuje syrovátka, z rostlinných je to právě sojový protein v závěsu s proteinem hrachovým. Jde o dobrou volbu?
Obsah
Co všechno umí sojový protein
Sója je známá jako zdroj velmi kvalitních bílkovin. V lidské stravě se však ve větší míře používá teprve v posledních desetiletích – důvodem byly velké potíže s nadýmáním, které se podařilo eliminovat až v poslední době. Ze známých proteinů se sojový protein nejvíce podobá syrovátkovému, nedosahuje však všech jeho kvalit. Někomu však může vyhovovat více, a to z následujících důvodů:
- Sojový protein v sobě obsahuje 60-92% bílkovin.
- Je velmi bohatý na glutamin a větvené aminokyseliny.
- Pomáhá při budování svalů i při následné regeneraci.
- Sojový protein obohacený i isoflavony má navíc příznivé účinky pro zdraví.
Čím více bílkovin je v proteinu obsaženo, tím vyšší bude i cena. Pokud jsou v produktu zároveň obsaženy isoflavony, zaměřte se na ty přírodní. Podle vědců mají mnohem lepší účinky než isoflavony dodávané uměle. Jestliže potřebné údaje na etiketě nenajdete, výrobek raději nekupujte nebo zkuste vznést přímý dotaz na prodejce.
Věděli jste, že: arginin obsahují i mnohé přípravky na podporu erekce? Podporuje totiž tvorbu oxidu dusného, který je zodpovědný za dostatečný průtok krve skrze svaly. Ty jsou lépe zásobovány potřebnými živinami a rostou rychleji a účinněji.
Sójový protein je běžnou složkou mnoha zpracovaných potravin. Je také častým alergenem. Mnoho lidí si neuvědomuje, že jsou na sóju alergičtí, dokud se u nich neobjeví reakce.
Alergie na sóju může způsobovat řadu příznaků, včetně:
- * Kožní vyrážku
- * Kopřivka
- * Svědění
- * Swelling obličeje, rtů nebo jazyka
- * Sípání nebo potíže s dýcháním
- * Bolest žaludku, průjem nebo zvracení
Pokud máte vy nebo vaše dítě po konzumaci sójové bílkoviny některý z těchto příznaků, je důležité navštívit lékaře. Alergie na sóju může být vážná a dokonce i život ohrožující.
Proč si vybrat právě sojový protein?
Složení sojového proteinu je zajímavé především po stránce aminokyselinové. Jsou zde všechny, které označujeme jako esenciální, dále vysoký podíl glutamanu a leucinu a 4x větší podíl argininu (podporuje prokrvení svalů) než mnohé jiné proteiny. Oceníte i vysoký podíl vápníku, hořčíku nebo vitamínů skupiny B. Sojový protein navíc neobsahuje tuk ani cholesterol.
Náš tip: Máte-li obavy z vlivu fytoestrogenů, o kterých se v poslední době často negativně mluví v souvislosti s fungováním mužského organismu, vyberte si produkty, které je díky speciálním postupům při výrobě neobsahují.
Z hlediska použití je sojový protein rovnocenným zdrojem bílkovin, v mnoha ohledech se rovnající dalším kvalitním zdrojům. Nehodí se pouze pro budování svalové hmoty a její ochranu v noci, zde stále lépe poslouží kasein. Jeho výhodou je i komplexní působení na zdraví, které vám dovolí ze svého sportovního úsilí vytěžit maximum.
Sojový protein recenze
Sojový protein si většinou začínající sportovci kupují kvůli jeho ceně. Zřídkakdy však zůstávají jen u něj. Podle našich zkušeností (např. kvůli odlišné délce vstřebání) je nejlepších výsledků při budování svalové hmoty dosahováno kombinací sójového a syrovátkového proteinu.
Doporučujeme: BIO PROTEIN v AKCI
Věděli jste, že: smíchání jakéhokoliv proteinu s mlékem mírně zhorší parametry nápoje, prodlouží jeho vstřebávání a tím i nástup pozitivních účinků? Toto řešení je vhodné jen pro osoby s velmi rychlým metabolismem nebo ty, které chuť proteinu smíchaného s vodou opravdu nesnesou. Existuje na to jednoduchá pomůcka: pokud chcete zhubnout nebo rychle nabrat svaly, používejte vodu. Pokud vám jde o velkou zásobu energie na delší dobu, sáhněte pro mléko.
Pokud vám pití proteinu s mlékem ověřte si, jestli netrpíte intolerancí mléčného cukru. Ty se projevuje např. nadýmáním, pocitem těžkosti nebo průjmem.
Výrobky se sojovým proteinem ale lze použít i na vaření. Skvěle například zahustí krémové polévky a omáčky bez použití smetany nebo mouky. Hodí se i na pečení nebo při přípravě zmrzlin a pudinků, vše samozřejmě ve vysoce zdravé variantě. U sojového proteinu někdy zákazníky odrazuje chuť. V kombinaci s vodou je leckdy nepříjemně pachuť ovitý, kombinace s mlékem zase může snížit jeho účinek. Nejlepší jsou ochucené varianty, ty jsou hodnoceny pozitivně prakticky vždy.
Sojový protein – Shrnutí
- Sojový protein je druh rostlinného proteinu, který se stává stále oblíbenějším.
- Obsahuje vysoké množství bílkovin a aminokyselin, což je ideální pro ty, kteří chtějí budovat svaly.
- Sójová bílkovina má díky obsahu přírodních izoflavonů také zdravotní účinky.
Zatím žádné komentáře