Obsah
Jak poznat zralé avokádo
Avokádo je exotický typ ovoce pocházející ze Španělska, Izraele i Kalifornie. Podle země původu se liší jednotlivé druhy tohoto ovoce – některé druhy jsou zelené a protáhlá, jiné druhy jsou naopak černé až fialové. Avokádo je v kuchyni velice oblíbené, neboť se z něho dají připravit nejrůznější laskominy v podobě náplní, pomazánek nebo dipů. Jestliže i vy chcete z tohoto exotického ovoce připravit něco dobrého na zub, měli byste si k tomuto účelu pořídit čerstvé a dokonale zdravé avokádo. Chcete poradit, jak poznat zralé avokádo? Pak si nenechte ujít dnešní článek!
U avokáda je hranice mezi zralostí a přezrálostí velmi tenká. Zralé avokádo se podvolí jemnému tlaku, když ho držíte v dlani, zatímco přezrálé avokádo je kašovité. Zralost zjistíte tak, že avokádo podržíte v dlani a jemně stisknete. Pokud se nepovolí, není ještě zcela zralé. Pokud se avokádo podvolí silnému tlaku, ale je stále poměrně pevné, je zralé a připravené ke konzumaci. Pokud je ovoce na dotek kašovité nebo rozmačkané, je přezrálé a není již v nejlepší kondici.
Jak urychlit zrání avokáda
Chcete-li proces zrání urychlit, vložte avokádo do papírového sáčku s víčkem nebo v uzavřené nádobě spolu s jablkem nebo banánem. Plynný etylen produkovaný druhým ovocem urychlí dozrávání. Avokádo můžete také umístit na přímé sluneční světlo, abyste proces urychlili. Jakmile avokádo dozraje, lze je skladovat v chladničce až tři dny.
Při krájení avokáda dávejte pozor, abyste se neřízli o velkou jamku uprostřed plodu. Nejjednodušší způsob odstranění pecky je rozříznout avokádo podélně na polovinu a poté půlky od sebe odklopit. Jakmile je jamka odhalena, můžete ji jednoduše vytáhnout prsty nebo ji vydlabat lžící. Avokádo je výborné jíst samotné nebo se používá jako hlavní přísada do salátů, sendviče a dipy.
Jak tedy poznat zralé avokádo?
Poprvé se s avokádem setkáte v obchodě a věřte, že i zde lze poznat, jak zralé avokádo je – samozřejmě záleží na jednotlivém druhu. Pokud si budete chtít koupit zelené avokádo, dejte si pozor, aby na něm nebyly tmavé skvrny. U nákupu černého avokáda je naopak potřeba sledovat, zda jeho slupka není poškozená. Zralé avokádo můžete poznat i dotekem – pokud je avokádo zralé, tak je měkké, ovšem bude-li až kašovitě měkké, pak je přezrálé a od takového kousku dejte ruce pryč. Stopka avokáda nesmí být uschlá a nesmí od plodu odpadávat.
Zralé avokádo podle vnitřku
Zajímá vás, jak poznat zralé avokádo, když už jej máte doma? V tomto případě se orientujte podle jeho vnitřku, kdy by jeho dužina měla mít žlutou až bílou barvu. Bude-li dužina zbarvená do zelena, pak je avokádo nezralé. Okolí pecky může být nahnědlé, čehož se nemusíte bát, tato část se totiž nejí. Jde-li dužina avokáda roztírat, je měkká a jemná, pak je vše v pořádku. Naopak bude-li dužina hnědá, pak je avokádo s největší pravděpodobností zkažené a vhodné tak akorát na vyhození. Zralé avokádo poznáte i podle chuti. V případě, kdy je avokádo zralé, má mírně nasládlou chuť, která připomíná oříšek.