Řeřicha a zdraví – Řeřicha je plná vitamínů a minerálů, vitamíny C, A, B1, B2, B3, B6, E, PP, a také K, který má velký vliv na správnou srážlivost krve a ovlivňuje mineralizaci kostí. Díky zelené barvě obsahuje kyselinu listovou a pantothenovou. Má vyšší obsah železa, manganu, hořčíku, vápníku, draslíku, síry a jódu. Obsahuje sice minimum bílkovin, ale hlavně i cukrů.
Její zdravotní účinky jsou znatelné při léčbě střevních parazitů, zlepšení metabolismu, podporuje detoxikaci a výborně dezinfikuje i dutinu ústní. Má pozitivní účinky na naši pokožku a pomáhá zmírňovat příznaky alergií. Je výborná pro lidi trpící osteoporózou, zejména nemohou–li přijímat mléko a mléčné výrobky. Dokáže snížit hladinu cukru v krvi a je prospěšná při potížích se štítnou žlázou.
Označuje se za afrodisiakum a u mužů zvyšuje potenci. Výborně léčí záněty močových cest a ledvin. Umí pomoci ze suchým kašlem, astmatem a bronchitidou. Je výborná na choroby krve, jako je chudokrevnost a anémie. Ovlivňuje pozitivně zdravotní potíže se dnou, revmatismem a artritidou. Dokáže tedy zmírnit i bolesti páteře a zad.
Pro ženy
Je výborná po porodu, kdy urychluje zavinutí dělohy. Zahání únavu a nedostatek energie, která může mladé maminky dohnat. Podporuje laktaci a tvorbu mateřského mléka. Ve velkém množství však může dráždit trávicí soustavu a také ledviny. Takže jako vždy, všeho s mírou.
Jemně štiplavá chuť se hodí do všech salátů a pomazánek, nebo jen na chléb s máslem. Řeřichu nevařte, tepelnou úpravou hořkne a ovlivňuje chuť celého pokrmu. Nasypte ji až do hotového jídla.
Krása a řeřicha
Řeřicha a zdraví jde ruku v ruce a rostlinka má také díky vysokému obsahu síry velký vliv na naši krásu. Podporuje růst vlasů. Pokud ji rozmixujete, můžete si udělat masku na kořínky vlasů nebo si vytvořit vlastní tonikum v podobě vlasové vody. Extrakty a nálevy se používají na bělení pleti, zejména pigmentových skvrn. Dezinfekční účinky jsou výborné na akné nebo mastnou pokožku.
Pěstování
Řeřicha vám snadno vyroste na misce s vatou, kterou vlhčíte vodou a zasypete semeny. Po šesti až deseti dnech sklízíme i s klíčky. Lístky se dají i opatrně odstřihnout a rostlinka ještě jednou povyroste. Starší rostlinky hořknou. Je velmi aromatická, postačí vám tak 3 lžíce denně.