Červená řepa, nejlepší recepty a zdraví

Červená řepa a zdraví je dnes často skloňovaný pojem. Červená řepa je pro mnohé neoblíbená a zatracovaná zelenina s divnou chutí a agresivní barvou. Do jisté míry se dá říci, že jsou proti ní předsudky. Mnoho z nás si to možná nese ze školních jídelen, kdy byla k jídlu přidávána jako nepříliš dobrá obloha. Červená řepa má svoji specifickou chuť a vhodnou kuchyňskou úpravou z ní lze vykouzlit vynikající lahůdku. Krom lákavé chuti nám ale řepa poskytne spoustu zdraví prospěšných látek a je velmi vhodnou potravinou pro zdravý jídelníček.

Červená řepa a zdraví

Červená řepa a zdraví

Pozitivní účinky červené řepy znali již naši předkové ve starověku. Velmi oblíbená byla zejména v římské říši a tamní kuchyni. Pro naše babičky byla řepa mnohdy nelukrativní plodinou, která sloužila zejména jako potrava pro dobytek. Dnes už ale máme množství nových poznatků a řepa zažívá doslova svoji renesanci. Stále častěji je zařazována do běžného jídelníčku a poskytuje našemu tělu mnoho zdraví prospěšných látek. Řepa obsahuje zejména vitamíny B, C a karoten, má poměrně velký obsah vlákniny, která pomáhá upravit zažívání. Dále obsahuje zdravé cukry, bílkoviny a množství minerálů (zejména vápník, sodík, hořčík, draslík a železo). Pro nastávající maminky jistě bude užitečnou informací, že řepa obsahuje značné množství kyseliny listové, která je důležitá pro vývoj plodu.

Detox s červenou řepou

Červená řepa má dobu své sklizně na počátku podzimu a právě tato doba je výborná pro řepný detox. Řepa pomůže tělu nachystat se na zimu a dodá potřebné vitamíny. Červená řepa pomůže zlepšit a utužit imunitu, je výborná pro zdravou pleť a je pomocníkem i při snižování vysokého krevního tlaku.

Jak řepu konzumovat

Možností, jak zařadit řepu do jídelníčku, je celá řada. Dá se jíst v syrovém stavu a je vynikající součástí zeleninových salátů. Velmi častou variantou její konzumace je pití šťávy z této zdraví prospěšné plodiny. Další variantou je uvařená červená řepa, která se dá výborně zpracovat v pomazánku a při pečení se z řepy dají vykouzlit zdravé zeleninové hranolky nebo chipsy. Neméně oblíbenou variantou je grilovaná řepa, ze které je vynikající zeleninové carpaccio.

Zeleninové carpaccio

Seznam surovin
  • houby nakládané 300 gramů (kyselé)Zeleninové carpaccio
  • cuketa 1 kus (menší)
  • řepa červená sterilovaná 150 gramů
  • roketa 1 svazek
  • cibulová nať 2 kusy
  • olej olivový 8 lžiček (kvalitní)
  • pepř černý (mletý)
  • sůl
Postup přípravy
  • Omytou cuketu a odkapanou řepu nakrájíme na tenká kolečka a naskládáme je ozdobně v kruzích na čtyři talíře.
  • Každou porci osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Přidáme kyselé houby, jemně nakrájenou cibulku a vše doplníme opranými a dobře odkapanými listy rokety.
  • Carpaccio (čtěte karpáčo) podáváme s bílým pečivem jako předkrm, nebo lehké hlavní jídlo.

Jednoduchý salát z červené řepy

 Seznam surovin
  • Červená řepa – uvařená ve slupce doměkka, oloupaná
  • Cibule
    větší, jemně pokrájená
  • Nakládané okurky
    – drobně pokrájené
  • Majonéza
    nebo zakysaná smetana, cca
  • Sůl, pepř
Postup přípravy

Vařenou řepu necháme zchladnout, oloupeme ji, pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Kyselé okurky a cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k řepě, osolíme a opepříme. Do mísy přidáme majolku nebo zakysanou smetanu (můžeme zkombinovat), dobře promícháme a dáme do chladna proležet nejlépe přes noc.

 

Pečené plátky z červené řepy

 Seznam surovin
  • Červená řepa
  • olivový olej
  • tymián
Postup přípravy
  • Červenou řepu umyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky.
  • Řepu vsypeme do mísy, přidáme tymián, sůl a olivový olej. Dobře promícháme.
  • Řepu vsypeme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 30 minut. Plátky červené řepy občas promícháme, aby se opekly ze všech stran.
  • Pečené plátky z červené řepy podáváme jako hlavní chod s brambory, ale klidně i jako přílohu k masu apod.
Hodnocení
Datum
Komentář
zkoušela jsem recept na salát a je výborný
Hodnocení
5

Zatím žádné komentáře