Obsah [hide]
Který olej je nejzdravější?
Oleje se především liší složením a poměrem mastných kyselin. Je zdrojem složek velmi cenných pro lidské zdraví. Zejména se jedná o omega 3 mastné kyseliny a vitamin E, které regulují hladinu cholesterolu, jsou prevencí před kardiovaskulárním onemocněním a zprůchodňují naše cévy, mají velmi důležitý vliv na funkci mozku, zpomalují stárnutí a tvorbu volných radikálů. Jsou důležité pro zdravý vývoj dětí i v těhotenství, pozitivně ovlivňují kvalitu kůže a omezuje výskyt alergických onemocnění.
Jak je to s poměry
Který olej je nejzdravější? Nejpoužívanější jsou u nás oleje jako olivový, řepkový a slunečnicový. Panenský olivový olej patří mezi nejzdravější a nejvýživnější oleje vůbec. Řepkový olej má také velmi univerzální použití a má výborné poměry v obsahu polynenasycených mastných kyselin, kterými olivový olej předběhne. Má vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové, která patří do skupiny Omega-3 kyselin a obsah je vyšší než Omega-6.
Mnoho Omega-6 kyselin dovede tlumit pozitivní účinky Omega-3 kyselin. Takový poměr má velké procento olejů jako je slunečnicový, sezamový, sójový nebo kukuřičný olej. Omega-6 kyseliny potřebujeme ve správných poměrech s omega-3 kyselinami. Navíc si Omega-3 lidský organismus nedokáže vyrobit sám. Tuto podmínku nejlépe splňuje překvapivě právě řepkový olej.
Tepelná úprava
Pokud můžete, pečte, duste a vařte v páře. Smažení je sice velmi populární, ale nezdravá forma příprava jídla. Pokud ale tedy chcete smažit, kupujte olej pro přípravu při vysokých teplotách. Vybírejme oleje s přívlastkem rafinované, méně citlivé na vysokou teplotu, než oleje lisované za studena jako jsou panenské oleje. Pokud je tedy olej rafinovaný, může být řepkový, olivový, arašídový či rýžový. Oleje lisované za studena, tzv. panenské jsou však o hodně zdravější.
Druhy olejů
Oleje pode druhu obsahují i mnoho fytosterolů, minerálů jako vápník, hořčík, draslík a železo, vitamínů jako A, E, D a některé i ze skupiny B. Který olej je nejzdravější? Vždy je dobré druhy střídat.
Konopný olej lisovaný za studena, obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin, kyselinu linolovou, alfa-linolenovou, gama-linolenovou a stearidonovou a dá se užívat i dlouhodobě. Lněný olej má více než 70 % esenciálních mastných kyselin a patří také mezi jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů nenasycených mastných kyselin ze skupiny Omega-3. Slunečnicový olej obsahuje přes 90 % podílu nenasycených mastných kyselin, vitamín A, C, E, B a má vysoký obsah železa. U Avokádového oleje se uvádí víc než 70 % a například Kokosový olej se zase skládá ze 2/3 z tzv. středně dlouhých mastných kyselin, někdy nazývaných jako středně dlouhé triglyceridy nebo také triglyceridy se středním řetězcem a je jeho nejbohatším zdrojem a je nejlépe stravitelný pro organismus.
Ahoj nejlepší je arganový olej lisovaný ručně za studena z Maroka …Franta