Umeocet si zamilují všichni, kteří holdují zeleninovým salátům a jídlům z ryb nebo jednoduše asijské kuchyni. Jde o původně japonský vynález, který se však díky svým unikátním vlastnostem brzy rozšířil do celého světa.
Jde vlastně o takový ocet-neocet. Jeho na první pohled červená barva vám může ze všeho nejvíce evokovat zkyslé víno, ale tak tomu skutečně není. Neobsahuje totiž kyselinu octovou, ale kyselinu citronovou.
Obsah
Umeocet zkušenosti – jak vlastně chutná?
Ze všeho nejlépe lze jeho působení v jídlech popsat jako sladko-kyselé. Někteří dokonce říkají,že vám pokrm spíš osolí než okyselí. Je tedy ideální k zelenině, a to jak čerstvé tak tepelně upravené. Můžete ho dát všude tam, kde běžně používáte ocet obyčejný, vinný nebo jablečný.
Umeocet složení aneb proč si vlastně užíváme odpadní produkt?
Tady píšeme trochu s nadsázkou. Vždyť i podmáslí je vlastně jakýmsi nežádoucím zbytkem, a přitom jsou jeho přínosy pro náš jídelníček neoddiskutovatelné. A s umeoctem je to úplně stejné.
Jeho základ musíte hledat ve výrobě typických japonských nakládaných švestiček umeboshi (všimněte si podobnosti v názvu), při jejichž zrání je nezbytným procesem fermentace. Švestičky jsou natlačeny do jedné nádoby spolu s listy perilly (shizo) a mořskou solí. Nechají se několik týdnů až měsíců zrát, poté jsou z tekutiny vyjmuty. A to, co ve sklenicích zbyde, je právě umeocet.
Umeocet složení
- mořská sůl (přibližně 30%)
- extrakt z japonských švestiček umeboshi
- extrakt z listů perilly
- kyselina citrónová – ta umí ulehčit a zefektivnit v tenkém střevu vstřebávání alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku)
- vápník
- draslík
- železo
Umeocet detoxikace
Díky jedinečným vlastnostem, získaným díky procesu fermentace, má umeocet množství pozitivních účinků na naše zdraví. V Japonsku je doporučován jako podpůrný prostředek při žaludečních potížích a nechuti k jídlu, tím však jeho využití ani zdaleka nekončí. Zmínit bychom měli především tyto benefity.
- zlepšuje zažívání a chuť k jídlu
- snižuje únavu
- eliminuje pálení žáhy
- pomáhá při bolestech hlavy nebo jim předchází
- zpomaluje stárnutí
Umeocet dávkování
A kolik tohoto malého zázraku z Asie budete potřebovat? Na běžnou detoxikaci nejde o nijak závratné číslo. Zajímavě chutnající nápoj si připravíte už z 6-7 kapek rozmíchaných ve sklenici vody (intenzitu nastavte podle své chuti, maximálně však 15 kapek). Pijte ráno nalačno a večer před spaním po dobu 1-3 týdnů.
Umeocet recepty
A kde všude se umeocet hodí? Tak trochu jsme vás navnadili už v úvodu, přesto přidáváme dva recepty posbírané napříč naší redakcí. Budete překvapeni v jaké podobě jsme si umeocet zamilovali!
Placičky ze lnu a mrkve od Jany
Taková malá chuťovka třeba k vínu, ale skvěle chutnají i jako příloha k zeleninovému talíři nebo salátu.
- 1 velká mrkev
- 120 gramů lněného semínka
- malá hrst posekaného libečku
- podle chuti mletý pepř
- 2-3 kapky umeocta
Tenhle recept je malinko časově náročnější, ale o to větší uspokojení zažijete při zakousnutí do křupavých placiček. Nejdříve je třeba nechat nebobtnat lněná semínka. Jednoduše je zalijte v misce vodou (všechna musí být potopená) a nechte 4-5 hodin v klidu, ale klidně i přes noc.
Mrkev nastrouháme najemno a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi k semínkům. Vytvoříme kompaktní hmotu – pokud se roztéká, zahušťuji svou oblíbenou hraškou. Na plechu vyloženém pečícím papírem poté tvoříme malá kolečka a sušíme v troubě na 40°C nebo v šikovné sušičce.
Lilkový salát od Michala
Je to takový chlapský recept co dům dal,ale výsledek rozhodně stojí za to.
- 2 velké lilky
- 1 lžíce umeocta (stačí i poloviční množství)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stružky česneku
- 1 velký bílý jogurt
- 1 lžíce hořčice
- 1 rajče
- 2 lžíce majonézy na chuť
Vše začneme přípravou lilků. Propícháme je vidličkou po celé ploše a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vychladlé lilky oloupeme a pokrájíme na kostky stejně jako rajčata. Zeleninu nasypeme do mísy a připravíme si zálivku ze zbylých ingrediencí (česnek prolisujeme). Zamícháme a podáváme.
Budete překvapeni, jak je tento salát sytý. S krajícem celozrnného chleba vystačí klidně na večeři a jet zbude na zítřejší svačinu. A chuti se také nedá vůbec nic vytknout.
Umeocet cena
Zbývá zodpovědět poslední otázku – je umeocet vhodný do každé domácnosti? Za nás můžeme říct, že rozhodně ano. Lahvičku o obsahu 500 ml koupíte mezi 70-150 Kč, a vzhledem k tomu, jak málo je ho potřeba, vám vydrží opravdu na dlouho. Takže se můžete směle pustit do experimentování!
A kde ho koupím v Praze?