Umeocet – poklad z japonské kuchyně, který se uplatní i v té vaší

Umeocet si zamilují všichni, kteří holdují zeleninovým salátům a jídlům z ryb nebo jednoduše asijské kuchyni. Jde o původně japonský vynález, který se však díky svým unikátním vlastnostem brzy rozšířil do celého světa.

Jde vlastně o takový ocet-neocet. Jeho na první pohled červená barva vám může ze všeho nejvíce evokovat zkyslé víno, ale tak tomu skutečně není. Neobsahuje totiž kyselinu octovou, ale kyselinu citronovou.

Umeocet zkušenosti – jak vlastně chutná?

Ze všeho nejlépe lze jeho působení v jídlech popsat jako sladko-kyselé. Někteří dokonce říkají,že vám pokrm spíš osolí než okyselí. Je tedy ideální k zelenině, a to jak čerstvé tak tepelně upravené. Můžete ho dát všude tam, kde běžně používáte ocet obyčejný, vinný nebo jablečný.

Věděli jste, že:
obyčejný kuchyňský ocet má negativní dopad na naši střevní mikroflóru? Proto bychom si ho měli odepřít alespoň v době, kdy se snažíme své tělo detoxikovat nebo zrovna procházíme obdobím s vyšším výskytem nejrůznějších onemocnění.

Umeocet

Umeocet složení aneb proč si vlastně užíváme odpadní produkt?

Tady píšeme trochu s nadsázkou. Vždyť i podmáslí je vlastně jakýmsi nežádoucím zbytkem, a přitom jsou jeho přínosy pro náš jídelníček neoddiskutovatelné. A s umeoctem je to úplně stejné.

Měli byste vědět:
Díky složení umeoctu nebudete už v žádném jídle, do kterého ho přidáte, potřebovat sůl a ni jiné podobné dochucovadlo.

Jeho základ musíte hledat ve výrobě typických japonských nakládaných švestiček umeboshi (všimněte si podobnosti v názvu), při jejichž zrání je nezbytným procesem fermentace. Švestičky jsou natlačeny do jedné nádoby spolu s listy perilly (shizo) a mořskou solí. Nechají se několik týdnů až měsíců zrát, poté jsou z tekutiny vyjmuty. A to, co ve sklenicích zbyde, je právě umeocet.

 

Umeocet složení

  • mořská sůl (přibližně 30%)
  • extrakt z japonských švestiček umeboshi
  • extrakt z listů perilly
A jaké prospěšné látky umeocet obsahuje? Kdybyste se na to zeptali expertů na japonskou medicínu, nejprve by vás opravili, že správný název pro tento jedinečný produkt je ume-su a hned vzápětí by na vás vychrlili seznam těchto krasavců:

  • kyselina citrónová – ta umí ulehčit a zefektivnit v tenkém střevu vstřebávání alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku)
  • vápník
  • draslík
  • železo

Umeocet

Umeocet detoxikace

Díky jedinečným vlastnostem, získaným díky procesu fermentace, má umeocet množství pozitivních účinků na naše zdraví. V Japonsku je doporučován jako podpůrný prostředek při žaludečních potížích a nechuti k jídlu, tím však jeho využití ani zdaleka nekončí. Zmínit bychom měli především tyto benefity.

  • zlepšuje zažívání a chuť k jídlu
  • snižuje únavu
  • eliminuje pálení žáhy
  • pomáhá při bolestech hlavy nebo jim předchází
  • zpomaluje stárnutí
Vyplatí se také vědět, že navzdory svému názvu a chuti snižuje kyselost v těle, což lze skvěle využít třeba při jarní či podzimní detoxikaci. Má také schopnost neutralizovat toxiny, a díky obsaženým prospěšným enzymům dodává do organismu potřebnou energii. Naše tělo také celkově harmonizuje.

Umeocet

Umeocet dávkování

A kolik tohoto malého zázraku z Asie budete potřebovat? Na běžnou detoxikaci nejde o nijak závratné číslo. Zajímavě chutnající nápoj si připravíte už z 6-7 kapek rozmíchaných ve sklenici vody (intenzitu nastavte podle své chuti, maximálně však 15 kapek). Pijte ráno nalačno a večer před spaním po dobu 1-3 týdnů.

 

Umeocet recepty

A kde všude se umeocet hodí? Tak trochu jsme vás navnadili už v úvodu, přesto přidáváme dva recepty posbírané napříč naší redakcí. Budete překvapeni v jaké podobě jsme si umeocet zamilovali!

 

Placičky ze lnu a mrkve od Jany

Taková malá chuťovka třeba k vínu, ale skvěle chutnají i jako příloha k zeleninovému talíři nebo salátu.

  • 1 velká mrkev
  • 120 gramů lněného semínka
  • malá hrst posekaného libečku
  • podle chuti mletý pepř
  • 2-3 kapky umeocta

Tenhle recept je malinko časově náročnější, ale o to větší uspokojení zažijete při zakousnutí do křupavých placiček. Nejdříve je třeba nechat nebobtnat lněná semínka. Jednoduše je zalijte v misce vodou (všechna musí být potopená) a nechte 4-5 hodin v klidu, ale klidně i přes noc.

Mrkev nastrouháme najemno a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi k semínkům. Vytvoříme kompaktní hmotu – pokud se roztéká, zahušťuji svou oblíbenou hraškou. Na plechu vyloženém pečícím papírem poté tvoříme malá kolečka a sušíme v troubě na 40°C nebo v šikovné sušičce.

 

Lilkový salát od Michala

Je to takový chlapský recept co dům dal,ale výsledek rozhodně stojí za to.

  • 2 velké lilky
  • 1 lžíce umeocta (stačí i poloviční množství)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stružky česneku
  • 1 velký bílý jogurt
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 rajče
  • 2 lžíce majonézy na chuť

Vše začneme přípravou lilků. Propícháme je vidličkou po celé ploše a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Vychladlé lilky oloupeme a pokrájíme na kostky stejně jako rajčata. Zeleninu nasypeme do mísy a připravíme si zálivku ze zbylých ingrediencí (česnek prolisujeme). Zamícháme a podáváme.

Budete překvapeni, jak je tento salát sytý. S krajícem celozrnného chleba vystačí klidně na večeři a jet zbude na zítřejší svačinu. A chuti se také nedá vůbec nic vytknout.

 

Umeocet cena

Zbývá zodpovědět poslední otázku – je umeocet vhodný do každé domácnosti? Za nás můžeme říct, že rozhodně ano. Lahvičku o obsahu 500 ml koupíte mezi 70-150 Kč, a vzhledem k tomu, jak málo je ho potřeba, vám vydrží opravdu na dlouho. Takže se můžete směle pustit do experimentování!