Řapíkatý celer má specifickou osvěžující chuť a vůni, kterou vytváří éterický olej. Pokud si jej oblíbíte, vaše tělo vám poděkuje. Má velmi nízký obsah kalorií a naopak hodně vysoký obsah výživných látek. Je cenným zdrojem vitamínu C, B1 a B2, obsahuje bílkoviny, kyselinu listovou draslík, fosfor, betakaroten, sodík, vápník, železo a vlákninu.
Řapíkatý celer a zdraví jde ruku v ruce. Posiluje činnost ledvin, trávicího systému, pohlavních žláz, pomáhá při migréně, artritidě, revmatismu a dně. Je výborný na podporu činnosti nervového systému, snižuje množství stresových hormonů, je prevencí od Alzheimerovy choroby systému a některých druhů rakoviny. Má vliv na snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Je také pokládám za přírodní afrodiziakum. Posiluje imunitu, při nemoci rozpouští hleny a poskytuje úlevu při nachlazení.
Zásaditá potravina
Působí zásadotvorně, nebo-li zásaditě a chrání tak podráždění a překyselení žaludku. Dlouhodobá konzumace celeru nám pomáhá k detoxikaci organismu a sníží příznaky z časté konzumace sladkých, chemicky konzervovaných potravin plných éček, barviv a stabilizátorů neznámého původu. Mírní příznaky jako je chronická únava, migrény, plísně, záněty, vaginální mykózy a alergie. Zkuste jej při začínajícím záchvatu migrény a zmírněte tak bolest nebo ji zastavte. Blahodárný účinek na léčbu dny a revmatismu má stejný důvod, tyto nemoci jsou spojené s ukládáním škodlivých látek v těle.
Příprava a konzumace
Nejlepší forma konzumace řapíkatého celeru je v salátu za čerstva, můžete jej použít i do polévek, stejně jako petržel. Odkrojte spodní část, řapíky omyjte a použijte jej celý, včetně křehké části středu, které se říká srdíčko. Vlákna vytáhněte po odlomení konců, pokud vám vadí, oloupejte je škrabkou. Vlákna jsou těsně pod povrchem a když celer na okraji nebo v jeho polovině nalomíte, podaří se vám je opatrně vytrhnout. Někdo se s tím vůbec nezatěžuje a jí řapíky celé. Jemné lístky a srdíčko jsou výborné v salátech. Očištěné řapíky nakrájejte a můžete konzumovat.
Šťáva z řapíkatého celeru
Osvědčený způsob, jak přerazit výraznou chuť celeru a získat maximum vynikajících látek v podobě elixíru je lisování čerstvé šťávy, s přidáním čerstvé mrkvové nebo jablečné šťávy a kousku zázvoru. Zeleninu můžete rozmixovat, propasírovat přes sítko, ale nejpohodlnější je použít odšťavňovač.
Zatím žádné komentáře