Jedlé květy – jak s nimi vykouzlit neodolatelné menu?

Jedlé květy – Příroda nám téměř celý rok poskytuje množství cenných a zdraví prospěšných bylinek. Sbíráme je, sušíme a přitom zapomínáme, že nejchutnější a nejzdravější bývají ve chvíli, kdy je konzumuje zasyrova. A zvláště to platí pro květy.

Nechceme vám nabídnout další článek na téma bylinkaření, naopak. Dnes se zaměříme na širokou paletu české flóry, která skvěle doplní vaše zeleninové saláty, slavnostní chlebíčky nebo třeba netradiční grilovací menu! Věděli jste například, že květy brutnáku chutnají po okurkách nebo že podběl byl (a je) tradiční přísadou bavorského bramborového salátu?

Jedlé květy aneb do přírody s herbářem

Bylinky, se kterými vás chceme seznámit, nejspíš velmi dobře znáte ze zahrady nebo školního atlasu. Ale ani ve snu by vás nenapadlo nasbírat je za jiným účelem než jako dekoraci do vázy. Připravili jsme pro vás malý herbář rostlin seřazených podle jednotlivých ročních období. Pokud si však nebudete rozpoznávacími znaky jistí nebo zmíněný název rostliny slyšíte poprvé v životě, neváhejte si s sebou na sběr vzít také nějaký šikovný kapesní atlas léčivých rostlin, který vás seznámí se všemi potřebnými identifikačními znaky.

Jedlé květy

Náš tip:
Na počátku jara se v řadě muzeí otevírají tzv. botanické poradny, kam můžete přinést vzorky sebraných rostlin a vyptat se na vše potřebné. Pokud najdete nějakou takovou i ve svém okolí, určitě ji navštivte! Předejdete tak možných nepříjemnostem při záměně některých druhů.

 

Jedlé květy sbírané na jaře

V březnu a dubnu se náš organismus snaží překotně doplnit vitamíny a minerály, o které byl ochuzen během zimního půstu bez přísunu skutečně čerstvých potravin. Vždyť i většina ovoce a zeleniny z obchodů bývá v té době dozrávána uměle a s velmi mdlou chutí. Možná proto vás přepadá takový hlad po čerstvé petrželce v květináči nebo pomazánce z vajec a pažitky. A jaké jedlé květy nám v tomto období nabízí příroda?

 

Fialky a violky

Hledáte ideální rostliny na pečení? Tak tady jsou! Fialkám i violkám to sluší v piškotovém těstě, ale i v tvarohových koláčích nebo pusinkách. Snadno rozvinou své aroma a potěší netradiční barvou.

Tipy ke sběru:
Jedlé květy fialky je třeba zpracovat ihned po utržení. V čerstvém stavu vydrží nanejvýš pár hodin.

 

Hořčice rolní

Semínka hořčice zná jistě každý. Ale jen málokdo ví, že tato nenápadná rostlina roste i u nás. Najdete ji během pozdního jara a svými jedlými květy trochu připomíná řepku. Má však robustnější listy a preferuje slunná stanoviště. Květy a mladí listy chutnají štiplavě a skvěle tak doplní jakékoli maso za tepla i za studena. Otrlejší jedinci je mohou přidat i do zeleninových salátů.

 

Lípa srdčitá

Náš národní strom jistě všichni velmi dobře známe jako skvělý prostředek proti kašli. Ale povede-li se vám nasbírat správně rozvité jedlé květy (ani uzavřené ani zavadlé), získáte jedinečnou přísadu do všech zeleninových salátů, která bude lahodit jazyku i oku.

Tipy ke sběru:
Sbírejte v čistých lokalitách. V lednici vydrží bez obtíží do druhého dne.

 

Podběl lékařský

Tahle sluníčka nelze v jarní trávě jednoduše přehlédnout. Je zajímavé, že zpočátku je vidět právě jen jedlé květy, listy totiž raší až poté, co se z jemných žlutých lístků stane chmýří.

Podběl si jistě oblíbí všichni kulinářští nadšenci. Stonky i květy totiž snesou i horší podmínky při skladování a proti srsti jim není ani tepelná úprava. Oceníte je třeba v rizotu nebo dušené kořenové zelenině. Jejich chuť je spíše kořenná.

Tip na recept:
Podběl v bramborovém salátu Tenhle recept k nám dorazil z Bavorska. A jeho rafinované prolínání chutí zkrátka nelze ohodnotit jinak než pěti hvězdičkami. 5 středně velkých brambor 50 gramů podbělu 1 velká červená cibule 1 lžíce vinného octa lžička hrubé hořčice podle chuti sůl a pepř Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky a promícháme se zálivkou vyrobenou z vinného octa, hořčice a koření. Necháme uležet v lednici alespoň hodinu. A na závěr přimícháme květy podbělu a podáváme.

 

 

Popenec břečťanolistý

Nebaví vás stále dokola kupovat čerstvou bazalku? Nahraďte ji bez rozpaků právě popencem! Nenechte se odradit jeho chlupatými lístky, u mladých výhonků není tato vlastnost vůbec na závadu. Doplní každý salát, marinádu a dokonce i tradiční caprese. A půvabné fialkové kvítky poslouží jako netradiční jedlá ozdoba.

Tip na recept:
Ředkvičková pomazánka s popencem 100 gamů másla 100 gramů ředkviček 150 gramů tvarohu z vaničky 2 vejce na tvrdo 2 lžíce nasekaného popence podle chuti sůl Vejce rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními surovinami. Podávejte na bílé vece nebo jiném pečivu. Mimochodem popenci se lidově říká také kundrlátek, nezapomeňte na to zavést řeč na rodinné oslavě!

 

Prvosenky a petrklíče

Tyto rostliny asi není třeba dlouze představovat. Nicméně zmíníme, že laicky jsou jako prvosenky označovány jedlé květy bez stonků, přitisklé k pozemní růžici a petrklíče zase přísluší ke klasickému zobrazení žlutých kalíšků s nožkou.

Jde o jedny z prvních nejedovatých jarních květů vůbec. Petrklíče se dají konzumovat celé. Zatímco listy využijete do salátů, půvabné jedlé květy díky své medově nasládlé chuti skvěle doplní nejrůznější dezerty, zvláště tvarohové krémy nebo šlehačku. Nechtějí vaše děti hrachový krém? Ozdobte ho lžící smetany a květy petrklíče. Úspěch zaručen!

Tipy ke sběru:
Květy se nesmí při sběru pomačkat, i tak však při sebelepší péči vydrží v lednici sotva 24 hodin. Jedlý je i zelený kalich, takže nemusíte petrklíče deformovat jeho odstraňováním.

 

Ptačinec žabinec alias prostřední

Tento úporný plevel se řada z nás snaží ze záhonů spíše vyhnat. A my říkáme, proč ne? Jen zapomeňte na herbicidy a natrhejte si ho plnými hrstmi do kuchyně. Můžete s ním pracovat jako s jakoukoli jinou listovou zeleninou. Jeho jemná chuť ozvláštní každý pokrm a navíc do sebe dostanete velké množství vitamínů.

Tipy ke sběru:
Nejchutnější a nejkřehčí stonky najdete na stinných místech, obvykle pod stromy.

 

Řeřišnice luční

Během pozdního jara natrháte tuto nenápadnou rostlinku prakticky všude. Prozradí se zejména jemně růžovými jedlými květy, a po utržení voní lehce štiplavě. Není divu, vždyť její listy i květy dokáží nahradit ředkvičky! Využijete je tedy v salátech, pomazánkách nebo na chlebíčcích. Jen tepelná úprava jim příliš nesvědčí…

 

Sedmikrásky alias chudobky

Jsou všude a jejich chuť je univerzální, takže se hodí do polévek, k masu, ale i ke sladkým dezertům. Sedmikrásky díky tomu asi příliš představovat nemusíme. Je dobré vědět, že snesou i krátkou tepelnou úpravu a v lednici je bez újmy na chuťových vlastnostech bez potíží uchováte 2-3 dny.

 

Jedlé květy sbírané v létě

Brutnák lékařský

Co do chuti brutnáku se v redakci tak nějak nemůžeme dohodnout. Většině z nás připomíná okurky, ale najdou se také fanoušci mladých kedlubnů či dokonce ústřic. Vy si pamatujte, že brutnák nejlépe ladí kyselými a slanými chutěmi. Stane se perfektní korunou právě dogrilovaného steaku nebo libovolného těstovinového pokrmu. A jeho nádherné blankytně modré barvě také nelze odolat!

Denivka

Někdy také falešná lilie je hojně užívána především ve vietnamské kuchyni. Jedlé květy chutnají lehce kořenitě a můžete je plnit podobně jako květy cukety. Jsou šťavnaté a křupavé a intenzita chuti i vůně se liší podle odrůdy. Doporučujme je nakrájet na menší proužky, a poté uplatnit k masu, polévce ale i do ovocných či zeleninových salátů. A snesou i smažení v těstíčku. Celé se pak uplatní jako jedinečná dekorace na dorty.

Tipy ke sběru:
Z jedlých květů doporučujeme odstranit pestíky a věnovat velkou pozornost přítomnosti nejrůznějšího hmyzu.

 

Hvozdík

Nezáleží na tom, jestli si je pěstujete na zahrádce jak okrasnou květinu nebo se na jejich jedlé květy vypravíte do přírody. Všechny druhy hvozdíků jsou jedlé a díky svým pestrým barvám se v žádném jídle zaručeně neztratí.

 

Lichořeřišnice větší

Ani tuto rostlinu jistě není třeba nijak více představovat. Nicméně vynechat i nemůžeme. Jedlá je totiž úplně celá – od listů až po plody. Můžete ji nasekat do polévky, zamíchat do pomazánky, upéct s masem nebo vpašovat do zeleninových salátů. Její chuť ze všeho nejvíc připomíná ředkvičku nebo hořčici.

Tip na recept:
Bramborové noky s lichořeřišnicí 900 gramů brambor (nejlépe typ C) 1 velké vejce 100 gramů polohrubé mouky 100 gramů hladké mouky 30-40 listů lichořeřišnice podle chuti sůl Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Na válu zapracujeme zbylé ingredience. Mouku přisypáváme postupně, je docela dobře možné, že ji nebudeme potřebovat všechnu. Lístky lichořeřišnice nahrubo nasekáme a vpracujeme do již hotového těsta,. Jakmile se hmota nelepí na vál ani na ruce, vypracujeme z ní 6-8 menších válečků a ty poté nakrájíme na asi 1,5 cm tlusté dílky. Vhazujeme do horké vody – jakmile vyplavou, jsou hotové. Podáváme s libovolnou máčkou.

 

Pupalka dvouletá

Hledáte-li ideální dekoraci na dorty nebo slavnostní pohoštění, musíte si jedlé květy pupalky zamilovat. Samy o sobě nemají žádnou chuť, ale zaujmou na první pohled:

Tipy ke sběru:
Pro sběr si vyhraďte večerní hodiny. Dívejte se, jak poupě pupalky příslovečně puká a ze zmuchlaného uzlíku se postupně rozlévá velkolepá nádhera. Trvá to asi pět minut, doopravdy. Poté můžete začít sbírat.

 

Zvonek broskvolistý

Tady je uvedení do letních rostlin spíše sporné. V nížinách totiž květe často už na začátku června. Jeho jedlé květy se hodí jako přísada do ovocných salátů, tady jsou však celkem fádní. Plné květy s perfektně semknutými listy však mohou mít i jiné využití. Dají se naplnit třeba ochuceným tvarohovým sýrem a podávat jako předkrm. Poslouží jako zásobníky na koření nebo bylinky na rautovém stole nebo budou bez problémů plavat v míse s bowlí nebo na hladině capuccinové pěny. Hledáte-li jedinečnou dekoraci pro slavnostní příležitosti, bude zvonek opravdu perfektní volbou.

 

Jedlé květny sbírané na podzim

Ať už máte na mysli babí léto nebo poslední teplé zářijové dny, pamatujte, si, že na jídelníčku se vám budou objevovat především rostliny štiplavé a s velmi výraznými chutěmi. A samotných jedlých květů už je tu také pomálu…

 

Řebříček obecný

Brambory, pečená masa, polévky – s tím vším si řebříček skvěle rozumí. Jeho jedlé květy horku bez potíží odolají. Hořká chuť však může snadno přebít statní složky v kompozici, takže ho používejte opatrně!

Tipy ke sběru:
Nasbírané listy a květy je možné i usušit a poté rozemlít na prášek, který můžete používat bez problémů až do jarní sezóny.

Juka

Také vám tahle krasavice každý rok zdobí zahradu mnoha masivními stonky s bílým květy? Pak vás určitě potěší, že její použití je prakticky stejné jako u denivky. Její jedlé věty jsou však pevnější a lépe odolávají při skladování. Před konzumací odstraníme pestíky.

Tip na recept:
Dušena šalotka s jukou 500 gramů šalotky 10 velkých květů juky 50 gramů másla 20 gramů cukru 500 ml hovězího vývaru Šalotku pokrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozehřátém másle. Zamícháme pokrájené květy juky, okulíme a přelijeme vývěrem. Dusíme doměkka, potom šalotky s jukou vybereme a objem tekutiny zredukujeme. Podle chuti dosolíme. Na závěr vložíme zpět zeleninovou směs a podáváme ještě teplé k masu nebo pečené zelenině.

 

Měsíček lékařský

Další skvělý tip pro všechny cukrářky. Okvětní lístky měsíčku skvěle vyniknou v piškotovém i tvarohovém těstě, ale také v nejrůznějších zejména světlých krémech. Chuťově je měsíček spíš neutrální a nepotápí se v omáčkách, takže pokud hledáte ideálního pomocníka pro ozvláštnění bešamelu nebo slavnostní svíčkové, právě jste ho našli.

Tip na recept:
Měsíčkové máslo 50 gramů lístků měsíčků (lze použít i lichořeřišnici, brutnák, sléz či jejich kombinaci) 250 gramů másla Změklé máslo smíchejte s rozebranými nebo pokrájenými jedlými květy. Nechte ztuhnout a podávejte k vařeným bramborám nebo k zelenině připravené na páře. V lednici vydrží přibližně týden, v mrazáku až tři měsíce.

 

Mrkev obecná

Také vám maminka říkala, že vám mrkev nesmí na záhonku v žádném případě vykvést? Tak o té divoké to zaručeně neplatí. Její velké květenství je třeba rozebrat na okolíky, spařit a poté použít třeba do karbanátků nebo do omáčky k masu. Budete překvapeni, jak skvěle bude i potom vypadat a jaké zajímavé aroma výslednému pokrmu dodá.

 

Šťavel kyselý

Až půjdete do lesa na houby, určit si sebou nezapomeňte vzít i vakuovou krabičku na lístky a jedlé květy šťavelu. Ten roste všude hojně a vašim smaženicím dodá správný říz a lepší stravitelnost. Kromě toho ho využijete také u ryb či bramborových nebo masitých pokrmů. Skvěle se hodí k zapékání!

 

Jedlé květy – tipy na grilovací menu

Nechcete se prodírat naším dlouhým seznamem a místo toho hledáte nějaký rychlý návod třeba na letní grilování? Nechte se inspirovat naší bleskovkou.

Připravte si:
2 hrsti popence 1 velký květ mrkve 2 lžíce měsíčkových květů 6 květů denivky nebo juky 10 kvítku brutnáku

A co s tím?

Mrkvový květ rozeberte na okolíky a spařte. Popenec nasekejte a obě bylinky společně přidejte do své oblíbené masové marinády.

Jedlé květy měsíčku rozeberte na okvětní lístky a ty uložte do vakuově krabičky nejlépe do lednice. Přidejte do omáčky ke grilovaným steakům těsně před podáváním.

Květy denivky či juky nakrájejte na tenké proužky a přidejte do zeleninového salátu, který podáváte k menu. Čím pestřejší denivky seženete, tím lepší bude výsledek.

Křehké kvítky brutnáku si nechte nakonec a na každý steak posaďte jeden těsně před servírováním. Máte-li jich více, klidně s nimi ozdobte i chlebíčky, kanapky nebo jednohubky. Touto činností můžete skvěle zaměstnat i větší dětí, budou rozhodně nadšené.

Celá tahle příprava vám i se sběrem podle našeho odhadu nezabere více že hodinu. Téměř bezpracně tak získáte jedinečné ozvláštnění své zahradní párty, na které budou všichni přátelé a známí ještě dlouho vzpomínat.

Tak co říkáte? Jdete do toho s námi? Dejte nám vědět v komentářích, jak se vám celá akce vydařila. A uvítáme i další recepty na téma jedlých květů. Předem se těšíme!

Zatím žádné komentáře