Sušení bylinek, jak kde a kdy sušit – Léčivé bylinkové čaje, masti a odvary jsou našimi společníky při mnoha zdravotních obtížích. Nemusíte se však vydávat pro drahé pytlíky do lékárny. Bylinky lze úspěšně nasušit i doma, a to i tehdy, máte-li malý byt, v němž se sotva otočíte.
Základní podmínkou je absolutní znalost sbíraných rostlin. Chcete přece svému zdraví prospět, a ne se otrávit špatně zvolenými botanickými exponáty. Řada rostlin má své velmi podobné dvojníky. Mezi nejznámější dvojice patří zejména:
- heřmánek – rmen
- přeslička bahenní – přeslička rolní
- pampeliška – oměj
- česnek medvědí – kýchavice
- fenykl – bolehlav
O sbírané rostlině si vždy nastudujte co nejvíce faktů. Předejdete tak mnohdy na první pohled mnohdy neuvěřitelných záměnám. V poslední době je například hojně probírán česnek medvědí versus konvalinka. Lidé jsou schopni otrávit se konvalinkovými listy v červnu i přesto, že tou dobou je medvědí česnek již dávno pryč a listy konvalinky navíc ani neoplývají oním charakteristickým aroma.
Obsah
Co, jak a kdy sbírat
Správný sběr je prvním důležitým krokem k úspěšném sušení bylinek. Příliš vlhké, zapařené nebo vyzrálé části rostlin zkrátka nikdy bezchybně neusušíte, a pokud ano, přijdete o velkou část účinných látek.
Byliny sbírejte v čistém prostředí
Ať už vypadá tráva před vaším panelákem jakkoli lákavá, vyhněte se jí – už kvůli zvýšenému pohybu psů a možným infekcím. V každém případě se pak držte alespoň 500 metrů od všech frekventovaných cest.
Pozor na denní dobu
Bylinkářky na své pochůzky tradičně vyrážely ráno, ale není nutné vstávat hned s prvními slunečními paprsky. Rosa by měla na listech z velké části oschnout, poupata by měla být lehce rozvitá, ale ještě ne vysušená slunečním úpalem. Ideální dobou pro sběr bylinek je tedy časové rozmezí mezi 7-9 hodinou dopolední.
Bylinky sklízené za mokra při sušení začnou tmavnout a plesnivět, a navíc u nich prakticky okamžitě dojde k rychlému rozkladu účinných látek.
Každá část rostliny vyžaduje jiný přístup
Odlišná pravidla při sušení bylinek platí pro sbírání listů, květů i kořenů. Přinášíme vám stručný přehled všech nabízených možností.
Květy – částečně uzavřené květy v sobě obsahují nejvyšší procento účinných látek. Nesbíráme tedy ani poupata ani plně rozvinutá květenství.
Listy – nejlepší materiál získáme z rostlin těsně před květem, jimž odebereme mladé již téměř zralé listy. Staré listy jsou hořké a při sušení snadno křehnou.
Stonky a nadzemní části – platí stejná doporučení jako pro sběr listů. Stonky dřevnaté jsou vždy nevhodné.
Kořeny – mast z kostivalu a dalších bylin vždy připravujeme z kořenů vykopaných v období vegetačního klidu, ideálně tedy na podzim nebo v zimě. Právě tehdy si totiž rostlina ukládá největší množství výživných látek, které jí mají pomoci během jarního rozpuku. Při sběru se snažíme materiál nepoškodit, vezmeme si k ruce zahradnickou lopatku nebo rycí vidle.
Hlízy – u hlíz je situace opačná. Nejlepší dobou pro jejich sběr je období květu.
Cibule – u cibulí si pamatujte, že vhodná doba k jejich vykopání je hned poté, co odkvetou a jejich listy začnou zavadat.
Ovoce a další plody – vždy v čase největší zralosti
Jádra a semena – abyste si byli jistí, že máte v ruce skutečně vyzrálý materiál, vsaďte na sběr až v období, kdy už rostliny začínají usychat.
Kůra – liší se podle druhu, nelze zevšeobecnit
Jaké bylinky sušit
Všeobecně lze říci, že usušit jde prakticky každá léčivá bylina. My vám proto přinášíme přehled těch nejoblíbenějších spolu s cennými radami k sušení. Konkrétní doporučení sušení bylinek k období a další tipy najdete v bylinkářských knihách.
Bylinka | Sbíraná část | Doporučení k sušení |
Andělika lékařská | kořen |
|
Bez černý | květy |
|
Bříza bělokorá | listy |
|
Čekanka obecná | kořen |
|
Divizna velkokvětá | květy |
|
Fenykl obecný | semena |
|
Heřmánek lékařský | květy |
|
Hluchavka bílá | květy |
|
Jahodník obecný | listy |
|
Jitrocel kopinatý | listy |
|
Kontryhel obecný | listy |
|
Kopřiva dvoudomá | listy |
|
Kozlík lékařský | kořeny a oddenky |
|
Levandule lékařská | květy |
|
Maliník obecný | listy |
|
Máta peprná | natě |
|
Mateřídouška obecná | natě |
|
Meduňka lékařská | natě |
|
Pampeliška lékařská | kořen |
|
Plicník lékařský | listy a natě |
|
Řebříček obecný | květy |
|
Řepík lékařský | natě |
|
Šalvěj lékařská | listy |
|
Na co si dát pozor
Nikdy nesbírejte bylinky viditelně poškozené škůdci, pesticidy nebo nemocemi. Napovědět vám může změna zabarvení stonků a listů, zvadlé květy nebo všeobecně nezdravě vyhlížející okolí.
Kde jak sušit bylinky?
Jakmile si své zelené poklady přinesete domů s jejich úpravou už příliš neotálejte. Všeobecně platí, že rostliny je dobré sušit v tenkých vrstvách a ve stínu, jak jsem však ukázala výše, některé druhy mohou být výjimkou.
Sušení volně doma
Všechny vrstvy zeleně při sušení bylinek musí být provzdušněné. Listy a natě je též možné vázat k sobě do malých svazečků a pověsit je na stinné místo s proudícím vzduchem. Na sušící plat pak dáváme noviny, plátno nebo vrstvu mušelínu.
Sušíte-li bylinky volně, nezapomínejte na jejich pravidelné obracení (vyjma výjimek uvedených v tabulce), aby bylo zajištěno jejich řádné proschnutí a uchování jejich chuti a vůně v maximální možné míře. Obracet bychom měli ideálně 1x denně.
Nikdy nesušte bylinky ve vlhkých a studených místnostech. Na podzim a v zimě si pomozte umělými zdroji tepla, např. sušičkou nebo horkovzdušnou troubou. Pokud necháte všemu volný průběh, budou listy i natě schnout příliš dlouho a jejich kvalita se sníží.
O úspěšné sušení bylinek se také nejlépe postarají dostatečně větrané prostory. Suchý špajz, větraná kůlna, teplá půda – to vše vám může posloužit. Nezapomeňte však při dešti a všeobecně vlhkém počasí pečlivě uzavřít všechna okna.
Sušení bylinek v sušičce
Volně na vzduchu budou bylinky schnout několik dní, se šikovnou sušičkou můžete tuto dobu zkrátit na hodiny.
Jak vybrat ideální sušičku na bylinky
Ale není sušička jako sušička. Především si uvědomte, že bylinky potřebují ke svém usušení mnohem nižší teplotu než třeba jablka nebo houby. Bylinky s těkavými látkami (třeba heřmánek nebo máta) nesnesou více než 20-40°C, jejich stabilnější kolegyně lze sušit při cca 70-80°C. Možnost nastavení teploty u sušičky je proto absolutním základem.
Jednotlivé plastové misky by také neměly být průhledné, může se totiž změnit barva některých bylinek, které nebudou povytažení ze sušičky vypadat právě vábně. Například sušená levandule se poté hodí už jen jako vycpávka do polštářů a plyšových zvířátek, ale nikoliv jako dekorace na cupcaky nebo do cappuccina.
Dbejte na to, aby k vaší sušičce bylo možné přikoupit i další příslušenství – zejména více košů na sušení se určitě bude při sušení bylinek v budoucnu hodit.
Sušení horkovzdušným ohřevem do 40°C (i na více stupňů) lze realizovat i v elektrické troubě. Nemusíte tedy kupovat kvůli sušení bylin speciálně sušičku. Troubu můžete samozřejmě využít i na klasické sušení ovoce, zeleniny i hub.
Tipy na šikovné sušičky na ovoce a bylinky
Porozhlédli jsme se za vás na rozsáhlém trhu s sušičkami na ovoce a vybrali takové, které se díky své nastavitelné teplotě a dalším parametrům skvěle hodí také na bylinky.
Model | Počet sít | Teplota sušení | Další vlastnosti | Cena |
Concept SO-1060 | 9, možnost dokoupení | 35-70 °C |
|
cca 1500 Kč |
Rohnson R-283 | 9 | 35-70 °C |
|
Cca 1200 Kč |
SENCOR SFD 790WH | 5, možnost dokoupení | 35-80 °C |
|
Cca 800 Kč |
Sušička na bylinky a ovoce Concept SO-1060
Tento model se dlouhodobě umísťuje na skvělých pozicích v nejrůznějších spotřebitelských testech. Usušit v něm můžete téměř vše. Bez potíží zvládne:
- ovoce
- zeleninu
- houby
- bylinky
- květiny
- maso,
- ryby
- domácí těstoviny apod.
Disponuje digitálním časovačem a potěší i svým jednoduchým provozem a údržbou.
Sušička na bylinky a ovoce Rohnson R-283
Integrovaný větrák zajišťuje rovnoměrné sušení všech potravin. Pláty i víko sušičky lze jednoduše omýt v myčce a potěší i světelná indikace provozu.
Sušička na bylinky a ovoce SENCOR SFD 790WH
Nejlevnější sušička v naší recenzi o sušení bylinek. Zaujme především inovativním designem sít, který maximalizuje proudění horkého vzduchu uvnitř, a také svým velmi tichým provozem.
Sušení bylinek v horkovzdušné troubě
Nemáte dostatek času nebo jste jednoduše netrpěliví? Pak vyzkoušejte sušení bylinek v horkovzdušné troubě. Je to jednoduché. Stačí vyhřát troubu na 30-40°C a bylinky volně rozložit na pečící papír a na plech. Důležitá je také cirkulace vzduchu, troubu tedy nechte pootevřenou a zajistěte ji vhodnou zarážkou.
Nesnažte se sušení bylinek urychlit za pomoci větší teploty. Mohli byste se spíše než rychlého výsledku dočkat ztráty chuti a vůně, což kvalitě sušené drogy rozhodně neprospívá.
Sušit můžete i mikrovlnné troubě
Pokud se nebojíte vpustit do své kuchyně špetku inovace, vezměte si k ruce jako pomocníka mikrovlnku. Jednotlivé bylinky stačí rozložit na savý papír a nastavit spotřebič na maximální výkon. Jednotlivé druhy bylinek takto vyschnou za 1-3 minuty, musíte je však každých 30 vteřin důkladně promíchat a kontrolovat.
Názory na kvalitu takto nasušených bylinek se různí. Zatímco někteří spotřebitelé mluví o dobré přísadě do čaje, jiní nasušená plata rovnou vyhodili. Všeobecně lže říci, že mikrovlnka se hodí především na menší množství nasbíraných natí, které byste jinak ušili jen obtížně.
Jak poznám, že jsou bylinky usušené?
Je to jednoduché. Pokud jste bylinky nasušili správně, budou při mnutí mezi prsty šustit. Jsou také křehké a lámou se při sebemenším doteku. Měly by si také zachovat svou původní barvu. Jestliže jste ze spíže nebo sušičky vytáhli zhnědlé a zkroucené listy a natě, nejspíš jste někde udělali chybu. A takto postiženou drogu rovnou vyhoďte, neužívejte ji! Jde o znak zapaření a v nasušených natích mohlo ještě před jejich vyschnutím dojít k namnožení patogenních organismů!
Kořeny se lámat nemusí, naopak – v jejich případě je postačí kožnatost a pružnost.
Jakmile je sušení bylinek hotové, můžete je okamžitě začít používat. Není třeba jim dávat žádný čas na odpočinek jako např. marmeládám.
Trvanlivost sušených bylin
Jsou-li bylinky skladovány správně, můžete si užívat jejich předností přibližně rok po usušení. Nestane se vám tedy, že byste neměli svůj oblíbený heřmánkový čaj nebo řepíkovou koupel. Než se totiž vaše nasušené rostlinky zkazí, stihnou v přírodě vyrůst jejich náhrady.
Vhodné nádoby na sušené bylinky
Podmínkou je však jejich správné skladování. Využijte moderních vymožeností a pořiďte si vakuové dózy, v nichž zůstanou bylinky dlouho čerstvé a chutné. Mezi naše horké favority patří zejména:
- Locksy Vac Vakuová dóza – poskytuje dobrou kvalitu za přiměřenou cenu a je dostupná v mnoha velikostech
- Emsa Dóza Clip&Close s unikátní technologií těsnění a propracovaným zavíracím systémem
- Ibili Vakuová dóza s praktickým ovládáním skrz stisknutí praktického kruhového tlačítka
Velikost nádoby vždy vybírejte tak, aby byly bylinky uvnitř pouze volně nasypány a nikoli namačkány nebo dokonce napěchovány. Dózu nikdy nenechávejte otevřenou a skladujte ji na suchém a temném místě. Jedině tak zajistíte nasušeným bylinkám optimální podmínky pro skladování a budete se moci z jejich benefitů těšit skutečně po celý rok.
Zatím žádné komentáře