Sušení bylinek – co sbírat a jak a kde sušit

Sušení bylinek – Léčivé bylinkové čaje, masti a odvary jsou našimi společníky při mnoha zdravotních obtížích. Nemusíte se však vydávat pro drahé pytlíky do lékárny. Bylinky lze úspěšně nasušit i doma, a to i tehdy, máte-li malý byt, v němž se sotva otočíte.

Základní podmínkou je absolutní znalost sbíraných rostlin. Chcete přece svému zdraví prospět, a ne se otrávit špatně zvolenými botanickými exponáty. Řada rostlin má své velmi podobné dvojníky. Mezi nejznámější dvojice patří zejména:

  • heřmánek – rmen
  • přeslička bahenní – přeslička rolní
  • pampeliška – oměj
  • česnek medvědí – kýchavice
  • fenykl – bolehlav
Náš tip:
S příchodem léta se v řadě muzejí otevírají tzv. botanické poradny nebo pracoviště. Stačí s sebou donést vzorky rostlin, které vás zajímají a odborník vám o jejich sběru (leckdy i účincích) a sušení bylinek řekne vše důležité.

Sušení bylinek - co sbírat a jak a kde sušit

O sbírané rostlině si vždy nastudujte co nejvíce faktů. Předejdete tak mnohdy na první pohled mnohdy neuvěřitelných záměnám. V poslední době je například hojně probírán česnek medvědí versus konvalinka. Lidé jsou schopni otrávit se konvalinkovými listy v červnu i přesto, že tou dobou je medvědí česnek již dávno pryč a listy konvalinky navíc ani neoplývají oním charakteristickým aroma.

 

Co, jak a kdy sbírat

Správný sběr je prvním důležitým krokem k úspěšném sušení bylinek. Příliš vlhké, zapařené nebo vyzrálé části rostlin zkrátka nikdy bezchybně neusušíte, a pokud ano, přijdete o velkou část účinných látek.

 

Byliny sbírejte v čistém prostředí

Ať už vypadá tráva před vaším panelákem jakkoli lákavá, vyhněte se jí – už kvůli zvýšenému pohybu psů a možným infekcím. V každém případě se pak držte alespoň 500 metrů od všech frekventovaných cest.

 

Pozor na denní dobu

Bylinkářky na své pochůzky tradičně vyrážely ráno, ale není nutné vstávat hned s prvními slunečními paprsky. Rosa by měla na listech z velké části oschnout, poupata by měla být lehce rozvitá, ale ještě ne vysušená slunečním úpalem. Ideální dobou pro sběr bylinek je tedy časové rozmezí mezi 7-9 hodinou dopolední.

Bylinky sklízené za mokra při sušení začnou tmavnout a plesnivět, a navíc u nich prakticky okamžitě dojde k rychlému rozkladu účinných látek.

 

Každá část rostliny vyžaduje jiný přístup

Odlišná pravidla při sušení bylinek platí pro sbírání listů, květů i kořenů. Přinášíme vám stručný přehled všech nabízených možností.

Květy – částečně uzavřené květy v sobě obsahují nejvyšší procento účinných látek. Nesbíráme tedy ani poupata ani plně rozvinutá květenství.

Listy – nejlepší materiál získáme z rostlin těsně před květem, jimž odebereme mladé již téměř zralé listy. Staré listy jsou hořké a při sušení snadno křehnou.

Stonky a nadzemní části – platí stejná doporučení jako pro sběr listů. Stonky dřevnaté jsou vždy nevhodné.

Kořeny – mast z kostivalu a dalších bylin vždy připravujeme z kořenů vykopaných v období vegetačního klidu, ideálně tedy na podzim nebo v zimě. Právě tehdy si totiž rostlina ukládá největší množství výživných látek, které jí mají pomoci během jarního rozpuku. Při sběru se snažíme materiál nepoškodit, vezmeme si k ruce zahradnickou lopatku nebo rycí vidle.

Hlízy – u hlíz je situace opačná. Nejlepší dobou pro jejich sběr je období květu.

Cibule – u cibulí si pamatujte, že vhodná doba k jejich vykopání je hned poté, co odkvetou a jejich listy začnou zavadat.

Ovoce a další plody – vždy v čase největší zralosti

Jádra a semena – abyste si byli jistí, že máte v ruce skutečně vyzrálý materiál, vsaďte na sběr až v období, kdy už rostliny začínají usychat.

Kůra – liší se podle druhu, nelze zevšeobecnit

Jaké bylinky sušit

Všeobecně lze říci, že usušit jde prakticky každá léčivá bylina. My vám proto přinášíme přehled těch nejoblíbenějších spolu s cennými radami k sušení. Konkrétní doporučení sušení bylinek k období a další tipy najdete v bylinkářských knihách.

Bylinka Sbíraná část Doporučení k sušení
Andělika lékařská kořen
  • ve stínu
  • nejlépe rychlým umělým teplem
Bez černý květy
  • ve stínu
  • ve slabé vrstvě
Bříza bělokorá listy
  • ve stínu
Čekanka obecná kořen
  • ve stínu
  • nejlépe rychlým umělým teplem
Divizna velkokvětá květy
  • na slunci
  • nejlépe rychlým umělým teplem
Fenykl obecný semena
  • ve stínu
Heřmánek lékařský květy
  • ve stínu
  • případně rychlým umělým teplem
Hluchavka bílá květy
  • ve stínu
  • ve slabé vrstvě
  • nepomačkejte
Jahodník obecný listy
  • ve stínu
Jitrocel kopinatý listy
  • na slunci
  • nejlépe rychlým umělým teplem
Kontryhel obecný listy
  • ve stínu
  • náchylný k zapaření
Kopřiva dvoudomá listy
  • ve stínu
Kozlík lékařský kořeny a oddenky
  • ve stínu
  • možno i umělým teplem
  • chraňte před kočkami
Levandule lékařská květy
  • ve stínu
  • možno i umělým teplem
Maliník obecný listy
  • ve stínu
  • ve slabé vrstvě
Máta peprná natě
  • ve stínu
Mateřídouška obecná natě
  • ve stínu
  • neobracejte
Meduňka lékařská natě
  • ve stínu
Pampeliška lékařská kořen
  • ve stínu
Plicník lékařský listy a natě
  • ve stínu
  • ve slabé vrstvě
Řebříček obecný květy
  • na slunci i ve stínu
  • ve slabé vrstvě
  • možno i ve svazečcích
Řepík lékařský natě
  • ve stínu
  • neobracejte
  • možno i ve svazečcích
Šalvěj lékařská listy
  • ve stínu
  • nejlépe rychlým umělým teplem
  • náchylná k zapaření

Na co si dát pozor

Nikdy nesbírejte bylinky viditelně poškozené škůdci, pesticidy nebo nemocemi. Napovědět vám může změna zabarvení stonků a listů, zvadlé květy nebo všeobecně nezdravě vyhlížející okolí.

 

Kde jak sušit bylinky?

Jakmile si své zelené poklady přinesete domů s jejich úpravou už příliš neotálejte. Všeobecně platí, že rostliny je dobré sušit v tenkých vrstvách a ve stínu, jak jsem však ukázala výše, některé druhy mohou být výjimkou.

Náš tip:
Jednoduché pravidlo říká, že rostliny, které rostou ve stínu, se na slunci nesmí sušit za žádných okolností. Ty ostatní je možné vždy na slunci alespoň předsušit, a poté uložit do stínu.

 

Sušení volně doma

Všechny vrstvy zeleně při sušení bylinek musí být provzdušněné. Listy a natě je též možné vázat k sobě do malých svazečků a pověsit je na stinné místo s proudícím vzduchem. Na sušící plat pak dáváme noviny, plátno nebo vrstvu mušelínu.

Sušíte-li bylinky volně, nezapomínejte na jejich pravidelné obracení (vyjma výjimek uvedených v tabulce), aby bylo zajištěno jejich řádné proschnutí a uchování jejich chuti a vůně v maximální možné míře. Obracet bychom měli ideálně 1x denně.

Měli byste vědět:
Kuchyně není pro sušení bylinek právě vhodné místo. Vadí jim nejrůznější pachy i zvýšená vlhkost vzduchu.

Nikdy nesušte bylinky ve vlhkých a studených místnostech. Na podzim a v zimě si pomozte umělými zdroji tepla, např. sušičkou nebo horkovzdušnou troubou. Pokud necháte všemu volný průběh, budou listy i natě schnout příliš dlouho a jejich kvalita se sníží.

O úspěšné sušení bylinek se také nejlépe postarají dostatečně větrané prostory. Suchý špajz, větraná kůlna, teplá půda – to vše vám může posloužit. Nezapomeňte však při dešti a všeobecně vlhkém počasí pečlivě uzavřít všechna okna.

Měli byste vědět:
Bylinky nikdy nenechávejte ve svazku nebo košíku ležet déle než hodinu. Hrozí totiž jejich zapaření. Velmi vhodné je také osprchování studenou čistou vodou a následné osušení papírovým ubrouskem. Bylinky s křehkými lístky si pak vystačí s obyčejným oklepáním nečistot. Zapátrejte také po možných parazitech. Larvy a broučci se nejčastěji ukrývají na spodní straně listů.

 

Sušení bylinek v sušičce

Volně na vzduchu budou bylinky schnout několik dní, se šikovnou sušičkou můžete tuto dobu zkrátit na hodiny.

 

Jak vybrat ideální sušičku na bylinky

Ale není sušička jako sušička. Především si uvědomte, že bylinky potřebují ke svém usušení mnohem nižší teplotu než třeba jablka nebo houby. Bylinky s těkavými látkami (třeba heřmánek nebo máta) nesnesou více než 20-40°C, jejich stabilnější kolegyně lze sušit při cca 70-80°C. Možnost nastavení teploty u sušičky je proto absolutním základem.

Jednotlivé plastové misky by také neměly být průhledné, může se totiž změnit barva některých bylinek, které nebudou povytažení ze sušičky vypadat právě vábně. Například sušená levandule se poté hodí už jen jako vycpávka do polštářů a plyšových zvířátek, ale nikoliv jako dekorace na cupcaky nebo do cappuccina.

Dbejte na to, aby k vaší sušičce bylo možné přikoupit i další příslušenství – zejména více košů na sušení se určitě bude při sušení bylinek v budoucnu hodit.

 

Tipy na šikovné sušičky na ovoce a bylinky

Porozhlédli jsme se za vás na rozsáhlém trhu s sušičkami na ovoce a vybrali takové, které se díky své nastavitelné teplotě a dalším parametrům skvěle hodí také na bylinky.

Model Počet sít Teplota sušení Další vlastnosti Cena
Concept SO-1060 9, možnost dokoupení 35-70 °C
  • vestavěný ventilátor
  • příkon 245 W
  • digitální časovač
cca 1500 Kč
Rohnson R-283 9 35-70 °C
  • vestavěný ventilátor
  • ochrana proti přehřátí
  • jednoduchá údržba
Cca 1200 Kč
SENCOR SFD 790WH 5, možnost dokoupení 35-80 °C
  • vestavěný ventilátor
  • ochrana proti přehřátí
Cca 800 Kč

Sušička na bylinky a ovoce Concept SO-1060

Tento model se dlouhodobě umísťuje na skvělých pozicích v nejrůznějších spotřebitelských testech. Usušit v něm můžete téměř vše. Bez potíží zvládne:

  • ovoce
  • zeleninu
  • houby
  • bylinky
  • květiny
  • maso,
  • ryby
  • domácí těstoviny apod.

Disponuje digitálním časovačem a potěší i svým jednoduchým provozem a údržbou.

Concept SO 1060 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

Sušička na bylinky a ovoce Rohnson R-283

Integrovaný větrák zajišťuje rovnoměrné sušení všech potravin. Pláty i víko sušičky lze jednoduše omýt v myčce a potěší i světelná indikace provozu.

 

Sušička na bylinky a ovoce SENCOR SFD 790WH

Nejlevnější sušička v naší recenzi o sušení bylinek. Zaujme především inovativním designem sít, který maximalizuje proudění horkého vzduchu uvnitř, a také svým velmi tichým provozem.

Sencor SFD 790 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Sušení bylinek v horkovzdušné troubě

Nemáte dostatek času nebo jste jednoduše netrpěliví? Pak vyzkoušejte sušení bylinek v horkovzdušné troubě. Je to jednoduché. Stačí vyhřát troubu na 30-40°C a bylinky volně rozložit na pečící papír a na plech. Důležitá je také cirkulace vzduchu, troubu tedy nechte pootevřenou a zajistěte ji vhodnou zarážkou.

Nesnažte se sušení bylinek urychlit za pomoci větší teploty. Mohli byste se spíše než rychlého výsledku dočkat ztráty chuti a vůně, což kvalitě sušené drogy rozhodně neprospívá.

 

Sušit můžete i mikrovlnné troubě

Pokud se nebojíte vpustit do své kuchyně špetku inovace, vezměte si k ruce jako pomocníka mikrovlnku. Jednotlivé bylinky stačí rozložit na savý papír a nastavit spotřebič na maximální výkon. Jednotlivé druhy bylinek takto vyschnou za 1-3 minuty, musíte je však každých 30 vteřin důkladně promíchat a kontrolovat.

Názory na kvalitu takto nasušených bylinek se různí. Zatímco někteří spotřebitelé mluví o dobré přísadě do čaje, jiní nasušená plata rovnou vyhodili. Všeobecně lže říci, že mikrovlnka se hodí především na menší množství nasbíraných natí, které byste jinak ušili jen obtížně.

 

Jak poznám, že jsou bylinky usušené?

Je to jednoduché. Pokud jste bylinky nasušili správně, budou při mnutí mezi prsty šustit. Jsou také křehké a lámou se při sebemenším doteku. Měly by si také zachovat svou původní barvu. Jestliže jste ze spíže nebo sušičky vytáhli zhnědlé a zkroucené listy a natě, nejspíš jste někde udělali chybu. A takto postiženou drogu rovnou vyhoďte, neužívejte ji! Jde o znak zapaření a v nasušených natích mohlo ještě před jejich vyschnutím dojít k namnožení patogenních organismů!

Kořeny se lámat nemusí, naopak – v jejich případě je postačí kožnatost a pružnost.

Malý noční test
Sušíte bylinky poprvé a nejste si stále jistí? Umístěte malé množství bylinek do mikrotenového sáčku a pečlivě uzavřete. Nechte v noci na teplém místě. Pokud bude po vašem návratu sáček zevnitř orosený, je uvnitř bylinek stále ještě skrytá přebytečná vlhkost a nevyhnete se jejich dosušení.

Jakmile je sušení bylinek hotové, můžete je okamžitě začít používat. Není třeba jim dávat žádný čas na odpočinek jako např. marmeládám.

 

Trvanlivost sušených bylin

Jsou-li bylinky skladovány správně, můžete si užívat jejich předností přibližně rok po usušení. Nestane se vám tedy, že byste neměli svůj oblíbený heřmánkový čaj nebo řepíkovou koupel. Než se totiž vaše nasušené rostlinky zkazí, stihnou v přírodě vyrůst jejich náhrady.

 

Vhodné nádoby na sušené bylinky

Podmínkou je však jejich správné skladování. Využijte moderních vymožeností a pořiďte si vakuové dózy, v nichž zůstanou bylinky dlouho čerstvé a chutné. Mezi naše horké favority patří zejména:

  • Locksy Vac Vakuová dóza – poskytuje dobrou kvalitu za přiměřenou cenu a je dostupná v mnoha velikostech
  • Emsa Dóza Clip&Close s unikátní technologií těsnění a propracovaným zavíracím systémem
  • Ibili Vakuová dóza s praktickým ovládáním skrz stisknutí praktického kruhového tlačítka

Velikost nádoby vždy vybírejte tak, aby byly bylinky uvnitř pouze volně nasypány a nikoli namačkány nebo dokonce napěchovány. Dózu nikdy nenechávejte otevřenou a skladujte ji na suchém a temném místě. Jedině tak zajistíte nasušeným bylinkám optimální podmínky pro skladování a budete se moci z jejich benefitů těšit skutečně po celý rok.