Vločkovače obilí – pomocníci zdravého stravování

Vločkovače obilí se stávají velmi unikátními pomocníky v řadě domácností. Pokud tento pojem slyšíte úplně poprvé, budou se vám hodit informace o tom, co to vločkovač obilí vůbec je, stejně jako vám přijdou vhod informace o tom, kdy a jak ho využít, stejně jako informace o jeho různých přednostech.

Vločkovače obílí jsou vlastně speciální mlýnky

Možná máte doma mlýnek na kávu, který si chválíte hlavně proto, že do něho nasypete zrna, která rozemelete s jistotou, že si připravíte čerstvou, dokonale voňavou kávu. Takovou, která se nedá srovnat s již namletou variantou z obchodů. A s touto předností jsou spojeny samotné vločkovače obilí. Jenom s tím rozdílem, že pochopitelně nejsou určené na mletí kávy, ale jsou určené na mletí obilnin. Díky rozemletí si ponechají své dokonalé aroma, což se podepíše i na jejich výsledné chuti.

 

Jak vločkovač obilí funguje?

Princip jeho fungování je velmi jednoduchý. Stačí nasypat onu základní surovinu, kterou v tomto zařízení umelete. Výsledkem bude s ohledem na nastavenou hrubost, produkt, kterým mohou být třeba ovesné vločky – v případě nejhrubšího mletí, stejně jako jím může být i mouka – v případě mletí nejjemnějšího. Jde tedy o zařízení, které je vhodnou volbou do každé kuchyně, kde je cílem určitá nezávislost na klasických produktech, stejně jako do těch kuchyní, kde se vyznává trend zdravého stravování.

S čím si vločkovač poradí?

 

Velkou výhodou je celková všestrannost vločkovače obilí. A to primárně v tom směru, kolik základních surovin může být použito pro následné mletí. Když se podíváme na hlavní výčet, určitě sem patří:

  • Základní obiloviny
  • Různé druhy olejnatých semen
  • Špalda, pohanka a další

V podstatě se dá říci, že vstupní surovinou může být cokoliv, z čeho se dnes vyrábí mouka. A ta už dávno není vyráběna jenom z běžného obilí. Když se podíváte na pulty obchodů, najdete zde třeba i výše zmíněnou špaldovou, pohankovou a mnohé další.

 

Myslete na ekologii

Nejenom zdravě. Vločkovače jsou spojeny také s tím, že můžete začít žít ekologicky. V první řadě je to proto, že se jednoduše zbavíte nutnosti kupovat různé papírové nebo igelitové obaly, ve kterých je mouka nebo vločky na pultech obchodů. Dále nezapomínejte také na to, že daný vločkovač je určený na neustálé, opakované použití. Navíc je jeho výroba spojena s využitím ekologických materiálů, stejně jako materiálů, které pocházejí z obnovitelných zdrojů.

Přírodu tedy skutečně chráníte, a to jak už v případě přihlédnutí k výrobě produktu, tak s přihlédnutím k jeho použití, kdy lze využít i vaši, nebo lidskou sílu. Po konci jeho životnosti je díky své konstrukci vhodný i k recyklaci, díky čemuž jednotlivé materiály lze poslat takzvaně do druhého kola. I to přispívá k tomu, že s vločkovačem můžete podpořit svůj ekologický styl života.

 

Důraz na zdravé stravování

Říkáte si, zda by přece jenom nebylo jednodušší si takovou mouku, nebo vločky koupit, než se doma trápit s jejich přípravou? Uvidíte, že ne. V první řadě proto, že při domácí přípravě pomocí vločkovače využijete vstupní surovinu kompletně. Tedy celé zrno. Výsledkem bude stoprocentně celozrnná mouka, nebo celozrnné ovesné vločky. Takové, které mají správná glykemický index, stejně jako neméně důležitý vysoký obsah vlákniny, nebo bílkoviny.

Dále myslete na to, že při zpracování ve velkovýrobnách může docházet k použití méně kvalitních surovin, stejně jako k používání různé chemie, která má prodloužit trvanlivost, odolnost proti vlhkosti a jiné vlastnosti. Domácí výrobou zajistíte, že z kvalitní

 

suroviny vyjde kvalitní produkt, bez jakékoliv příměsi. Ostatně to velmi rychle poznáte při ochutnání prvních vloček, nebo po ochutnávce prvního pečiva z celozrnné mouky. U té navíc oceníte i obsah důležitých látek, které jsou ve 100 gramech zastoupeny zhruba takto:

  • Železo – 4 mg
  • Vitamín B1 – 0,32 mg
  • Vitamín B2 – 0,16 mg

Jaké vločkovače obilí na trhu existují?

Elektické vločkovače

Plánujete jeho koupi? Potom je důležité znát i možnosti, ze kterých vybírat. Pokud je vaším cílem co nejjednodušší příprava, je vhodné sáhnout po elektrickém vločkovači. Stačí ho zapojit do zásuvky, nastavit hrubost mletí, vložit surovinu a poté už ho jenom zapnout. Během pár chvil bude hotovo, a to zcela bez práce.

Celá nabídka vločkovačů

 

Ruční vločkovače

Druhým řešením je klasický ruční vločkovač. Zde elektřinu nahradíte svou lidskou silou. K mletí dochází velmi jednoduše. Točíte pákou tohoto mlýnku, vaše síla jde skrz ozubené převody až ke kónickým válcům, a právě zde dochází k samotnému mletí. Výsledkem je stejná kvalita vloček i mouky, jako u eklektrického. Pouze za více času, s připočítáním lehké námahy.

Je tu ještě jedna varianta, která kombinuje vločkovač a mlýnek na obilí.

Kolik stojí vločkovače?

Zaujala vás možnost domácí přípravy a říkáte si, kolik peněz je nutné investovat? Roli samozřejmě hraje to, jakou variantu si zvolíte. Nejdražší je pochopitelně řešení elektrické, které už atakuje cenu okolo 10 000 Kč. Mnohem přijatelnější volbou je proto varianta ruční, s cenou mezi 3 – 4 tisíci. I když se to může zdát jako suma vyšší, nezapomeňte přihlédnout k tomu, že doma vyrobené vločky a mouka bude nejenom zdravější, ale bude také podstatně levnější. Při investici do kvalitního vločkovače obilí máte jistotu, že při pravidelným používání se vám investice může i vrátit. Navíc nezapomeňte na přednost spojenou s vaším zdravím. V souvislosti s ním také zjistíte, že jde o investici, která je správná.