Houby v těhotenství

Houby v těhotenství – Když jsou dobře připravené, jsou houby naprosto neodolatelné. Můžete je přidat do salátů, připravit si z nich smaženici, polévku či jimi dochutit pizzu. Čerstvé nasbírané houby obsahují velmi malé množství kalorií a vysoký obsah bílkovin. Ale jsou houby bezpečné pro konzumaci během těhotenství? V tomto článku se dozvíte o tom, jestli je konzumace hub v těhotenství bezpečná a také druhy hub, které jíst můžete a kterým byste se měli vyvarovat.

Mohou těhotné ženy jíst houby?

Ano, je bezpečné konzumovat houby během těhotenství, ale vyhněte se konzumaci syrových hub, protože jsou karcinogenní. Také ne všechny houby jsou jedlé a je důležité znát rozdíl. Vařené nebo sušené houby jsou dobré, protože jsou vysoce výživné a jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Jen u sběru hub je potřeba dbát na to, zda jsou houby jedlé. Nesbírejte ani houby u silnice.

 

Přínosy hub v těhotenství

Houby nabízejí vynikající výživu pro vaše rostoucí dítě. Zahrnutí do pravidelné stravy vám pomůže sdílet výhody s dítětem v děloze.

1. Bohatý zdroj vitaminu B

Houby jsou přírodními zdroji vitamínů B, které zahrnují thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) a kyselinu pantothenovou (B5), které jsou přínosné pro matku a dítě.

  • Thiamin a niacin pomáhají při vývoji mozku dítěte, uvolňují únavu a zvyšují energii.
  • Riboflavin pomáhá udržovat pokožku zdravou, zlepšuje zrak a vytváří silné kosti, svaly a nervy.
  • Kyselina pantothenová zabraňuje trávicím potížím.

2. Vitamin D podporuje zdravé kosti

Nedostatek vitaminu D v těhotenství může způsobit únavu, bolest zad, slabost kostí a depresi. Přidání hub do vaší stravy vám může poskytnout bohatý zdroj vitaminu D. Pomáhá absorbovat vápník v těle, aby vytvořil silné kosti a zuby u dítěte.

3. Bohatý zdroj bílkovin a vlákniny

  • Bílkoviny jsou nezbytné pro celkový vývoj vašeho dítěte, protože přispívá k tvorbě svalové hmoty.
  • Vláknina pomáhá předcházet podrážděným stavům, jako je zácpa a únava, udržují vás aktivní a zefektivňuje činnost trávicího systému.

4. Železo podporuje hladinu hemoglobinu

Vaše tělo vyžaduje více hemoglobinu, protože objem krve se během těhotenství zvyšuje. Houby jsou vynikajícím zdrojem železa, který pomáhá produkovat hemoglobin a červené krvinky jak u matky, tak u plodu.

5. Antioxidanty posilují imunitní systém

Antioxidanty (selen a ergothionein) přítomné v houbách posilují imunitní systém a udržují vás v těhotenství bez chorob a obecně ve zdraví. Houby obsahují také zinek, draslík a selen, které pomáhají růstu a vývoji dítěte.

 

Nutriční hodnota hub

Výživová hodnota syrových hub (pro množství 100 g) je následující:

  • 22 kcal,
  • 3,26 g sacharidů,
  • 3,09 g bílkovin,
  • 1 g vlákniny,
  • 0,34 g tuku,
  • 2,1 mg vitamínu C,
  • 0,017 mg kyseliny listové,
  • 3,607 mg niacinu,
  • 0,402 mg riboflavinu,
  • 0,081 mg thiaminu,
  • 318 mg draslíku,
  • 3 mg vápníku,
  • železo,
  • 9 mg hořčíku,
  • 0,52 mg zinku,
  • 86 mg fosforu.

Jaké druhy hub můžete jíst v těhotenství?

Nyní se podíváme na konkrétní druhy hub, které můžete jíst v těhotenství bez obav (raději však po tepelné úpravě).

Žampiony v těhotenství

Žampiony jsou běžnou odrůdou všude. Můžete je rozpoznat podle jejich bílé hlavičky. Horní část je chutná a může být použita k výrobě lahodných pokrmů. Nožička obsahuje vlákninu a používá při výrobě vývarů a dušených těstovin. V těhotenství jsou bezpečné.

Shiitake v těhotenství

Shiitake houby jsou černé a mají listovou strukturu a jsou populární v čínské kuchyni. Shiitake a maitake jsou léčivé houby, které mají vysoký obsah beta-glukanu, polysacharidového cukru a vlákniny. Je to proti nádorová, protirakovinná, antibakteriální, antifungální a antioxidační látka.

Lesní houby v těhotenství

Mezi lesní houby patří například hřib smrkový. Tyto houby jsou zlaté barvy a jsou velmi chutné. Také další houby, které bezpečně poznáte (klasické „babky“, klouzci) jsou bezpečné pro konzumaci v těhotenství.

Smrž v těhotenství

Smrž patří mezi divoké odrůdy, ale má jedlý kmen. Je potřeba je správně vyčistit a uvařit, protože existuje zvýšené riziko alergických reakcí a gastrointestinálních potíží.

Pečárka dvouvýtrusá v těhotenství

Vypadá podobně jako žampiony, jen má hnědou hlavičku. Jejich chuť je velice silná.

Hlíva v těhotenství

Hlíva je nejen v těhotenství povolená, ale také velice zdravá. Rozhodně se doporučuje.

 

Druhy hub, kterým byste se v těhotenství měli vyhnout

Ne všechny houby jsou určeny ke konzumaci. Některé jsou používány pouze pro lékařské účely, zatímco jiné jsou velmi jedovaté. Některé houby mohou vést ke smrti matky i dítěte a je třeba se jim vyhnout.

Psilocybinové houby v těhotenství

Psilocybinové houby obsahují psylocybin, což je chemická látka, která mění činnost mozku a ovlivňuje váš rostoucí plod. Neměly by být konzumovány ani tehdy, když kojíte.

Bedla vysoká v těhotenství

Bedly jsou takové slunečníky, mají mléčné žábry, bílý prsten a určité skvrny. Jsou pestrobarevné a čepice jsou krémově zbarvené.

Ucháč obecný v těhotenství

Jsou jakoby pokrčené s nepravidelně tvarovanými čepičkami.

Další houby v těhotenství

Jiné jedovaté houby, které je třeba vyhnout, jsou lišky, muchomůrka zelená, muchomůrka červená, muchomůrka růžovka, čepičatka běloprstenná, pavučinec výjimečný, Podostroma Conru-damae, anděl zkázy.

 

Jaká jsou rizika podávání toxických hub?

Existují určité potenciální vedlejší účinky užívání výše uvedených jedovatých hub. Pamatujte, že tato rizika nevzniknou ze zdravých a jedlých hub.

  • Příčina vrozených abnormalit: Spotřeba jedovatých nebo toxických hub může vést k fyzickým poruchám nenarozených dětí.
  • Halucinogenní: Některé jedovaté houby mají halucinogenní vlastnosti vzhledem k obsahu psilocybinu, který mění mozek plodu.

 

Opatření, která je třeba dodržovat při konzumaci hub v době těhotenství

Zde je několik tipů, jak jíst houby a zůstat v bezpečí.

  • Kupujte čerstvé houby, které nemají rozkládající se místa a modřiny.
  • V případě zpracovaných hub zkontrolujte datum spotřeby.
  • Správně je umyjte a uvařte. Nikdy nekonzumujte syrové houby.
  • Pokud chcete zkontrolovat, zda houba způsobuje jakýkoli vedlejší účinek, snězte ji v malém množství a čekejte na reakci. Jestliže se u Vás objeví jakékoliv alergické reakce, nepokračujte v konzumaci.

Posilování pánevního dna

Proč bychom neměli jíst syrové houby?

Syrové houby mohou být potenciálně toxické. Teprve tepelnou úpravou se stávají bezpečnými. Někteří lékaři varovali, že syrové houby obsahují směs, která je pro člověka toxická. A to nehovoříme o exotických houbách, ale například o žampionech. Všechny houby jsou v podstatě nestravitelné, jestliže jsou konzumovány syrové. To díky jejich hustým buněčným stěnám, a že uvolňují své živiny, musí být vařené. Ještě důležitější je, říká, že některé houby obsahují malé množství toxinů, včetně sloučeniny považované za karcinogenní, která je zničena vařením, protože tyto sloučeniny nejsou tepelně stabilní.

Tato sloučenina, agaratin, se nejčastěji vyskytuje u hub z rodu Agaricus. To zahrnuje běžné bílé houby, které můžete najít v supermarketech.

Pokrmy z hub v těhotenství

 

Houby jsou v těhotenství povolené, dokonce poskytují velké množství vitamínu a živin. Jen je potřeba houby pořádně tepelně opracovat – jíst syrové houby se nedoporučuje obecně, natož tak v těhotenství. Pokud si tedy dáte pozor na přípravu, můžete si dopřát různé houbové polévky, rizota nebo třeba smaženici v těhotenství.