Jablečný ocet a jeho účinky

Jablečný ocet má dlouhou historii jako domácí lék, který se používá k léčbě všeho možného – od bolavých křečových žil až po trávení. V jablečném octu je hlavní složkou jablečná šťáva, která se přidáváním kvasnic mění na alkohol – to je proces fermentace. Bakterie změní alkohol na kyselinu octovou. To dává octu kyselou chuť a silný zápach.

Jak se používá?

Ocet se používá při vaření, pečení, v salátových dresinkách a jako konzervační činidlo. Je v něm hodně kyseliny, takže přímé pití octa se nedoporučuje. Může způsobit vážné problémy, pokud užíváte příliš velké množství octa. Pokud chcete ocet přidat do své stravy pro jeho zdravotní přínosy, začněte přidávat pouze jednu a poté dvě lžíce do vody nebo čaje.

 

Přínosy jablečného octa

Ocet byl používán jako lék od doby Hippokrata. Starověký řecký lékař s ním ošetřoval rány. V posledních letech lidé zkoumali jablečný ocet jako způsob, jak zhubnout, zlepšit zdraví srdce a dokonce i léčit lupy. Mnoho z těchto tvrzení není podporováno moderním výzkumem. Některé studie však zjistily, že kyselina octová – která dává octu jeho výraznou chuť a vůni – může pomoci při různých problémech:

  • Japonští vědci zjistili, že pití octa může pomoci snížit obezitu.
  • Jedna malá studie zjistila, že ocet zlepšuje hladinu cukru v krvi a hladiny inzulinu u skupiny lidí s diabetem typu 2.

Ocet obsahuje chemikálie známé jako polyfenoly. Jsou to antioxidanty, které mohou omezit poškození buněk, které může vést k dalším onemocněním, jako je rakovina.

Proč jíst jablečný ocet před jídlem?

O tom, že jablečný ocet se dá používat na nejrůznější zdravotní problémy, jste už asi slyšeli. Jablečný ocet je jeden z nejstarších léků na světě. Stejně jako většina zdravých potravin existuje správný způsob, jak maximalizovat výhody. Takže, podívejme se trochu hlouběji do vědy, která stojí za tímto zdravotním elixírem, a uvidíme, jestli stojí za ten humbuk.

 

Odborníci z oblasti zdravotnictví doporučují jablečný ocet již po desetiletí

Na počátku 20. století začal Dr. Paul C. Bragg propagovat mnoho výhod jablečného octa. Od té doby se jablečný ocet stal protilátkou pro několik vnitřních a vnějších onemocnění, včetně plísně nehtů, akné, refluxu kyseliny, vysokého cholesterolu, zvýšení hmotnosti a dokonce i diabetu. Přínos jablečného octa spočívá v jeho složení. Obsahuje mnoho hojivých látek, jako je kyselina octová, draslík, hořčík, probiotika a enzymy.

Dvě lžíce jablečného octa před jídlem

Zastánci doporučují smíchat jednu nebo dvě polévkové lžíce ve sklenici s vodou a takto připravený „nápoj“ vypít před jídlem. Jednou z hlavních výhod je, že jablečný ocet bojuje proti obezitě a pomáhá při hubnutí. Studie na zvířatech, publikovaná v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry, podávala myším stravu s vysokým obsahem tuku spolu s hlavní složkou kyseliny octové. Výzkumníci zjistili, že myši měly o 10 procent méně tělesného tuku než kontrolní hlodavci. Výzkumníci dospěli k závěru, že kyselina octová zapíná geny, které spouštějí enzymy, rozkládají tuky a brání tak přírůstku hmotnosti.

 

Jak se vyrábí jablečný ocet?

Jablečný ocet se vyrábí drcením čerstvých jablek. Šťáva je pak vystavena kvasinkám, které kvasí cukr a přemění ho na alkohol. Přidávají se bakterie, které dále alkohol přetvářejí a přemění je na kyselinu octovou. Výsledkem je bohatá, nahnědlá kapalina s podtrženou ostrou chutí a vůní, kterou někteří milují – jiní vůbec. Když je jablečný ocet syrový, nefiltrovaný a organický přirozeně obsahuje řetězec proteinových enzymových molekul. Tato mlhavá látka je vysoce ceněna pro své probiotické a imunitní stimulační vlastnosti.

 

Kyselina octová

Kyselina octová se vyrábí a vylučuje určitými bakteriemi, jestliže se potraviny a ovoce – jako jablka – začnou kazit. Co je zajímavé na kyselině octové je její antibakteriální a antifungální vlastnosti, které mají schopnost zabíjet nebezpečné bakterie. Současně však kyselina octová podporuje dobré nebo prospěšné bakterie. Z tohoto důvodu působí jablečný ocet na pokožku, trávení a imunitní systém bez vedlejších účinků.

Jablečný ocet a jeho účinky

Jablečný ocet jako lék na hubnutí

Jablečný ocet není jako nějaká reklama v zadní části časopisu, která slibuje to, co nemůže splnit. Vědecké studie ukazují, že jablečný ocet může mít nádherné zdravotní vlastnosti, které vám mohou pomoci hubnout. Zde je celý ten proces:

 

1. Jablečný ocet pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Existuje více než 50 způsobů, jak zhubnout bez cvičení – a jedním z nich může být přidání jablečného octa do vaší stravy. Jak? Přípravky na snížení hmotnosti v jablečném octu ovlivňují, jak je regulována hladina cukru v krvi. Konzumace octa před jídlem vede ke snížení změn hladiny glukózy v krvi po jídle. Pití jablečného octa před jídlem naplněným sacharidy může snížit náhlé zvýšení cukru v krvi po jídle bohatém na sacharidy.

 

2. Jablečný ocet ovlivňuje způsob stravování potravin

Jablečný ocet obsahuje enzymy, které rozkládají škroby, než se stihnou vstřebat do krevního oběhu. Tím se vyhýbáme rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, následovanému rychlým poklesem. Zdravá strava často řídí hladinu cukru v krvi, aby naše stravovací návyky byly pravidelnější.

 

3. Jablečný ocet vás zasytí

Dalším způsobem, jak vám jablečný ocet může pomoci při hubnutí je to, že vám dodá pocit plnosti. Tím se může snížit přejídání nebo chutě na nezdravá jídla. Kyselina octová, hlavní složka octu, byla povýšena jako přírodní látka, která potlačuje chuť k jídlu. Náhlé snížení cukru v krvi, které následuje po předchozím zvýšení po jídle, vám zanechává touhu po cukru. Když jsou hladiny cukru v krvi rovnoměrně udržovány, chuť na cukr a nezdravé potraviny je minimalizována.

 

4. Jablečný ocet ovlivňuje regulaci inzulínu

Každé své jídlo byste měli zakončit chlebem ze stejného důvodu, proč byste měli začít každé jídlo jablečným octem – ke snížení hladiny inzulínu. Z jedné studie vyplývá, že konzumace octa s jídlem bohatým na sacharidy může zlepšit citlivost na inzulín přímo po jídle u těch, kteří mají inzulinovou rezistenci nebo u těch, kterým byl diagnostikován diabetes typu 2. Zlepšení regulace inzulínu v těle může být přínosem pro řízení hmotnosti.

 

5. Jablečný ocet vám může pomoci ztrácet tuk

Takže jablečný ocet může pracovat na regulaci hladiny cukru v krvi, chuti k jídlu a inzulínu, ale může skutečně zbavovat tuku? Některé výzkumy to naznačují. V roce 2009 byla provedena dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie, která zkoumala účinky příjmu jablečného octa na tělesnou hmotnost a břišní tuk u 175 obézních japonských subjektů. Byla to první studie, která ukázala, že nepřetržitý příjem octa snižuje tělesnou hmotnost, BMI a tělesnou tukovou hmotnost.

 

6. Jablečný ocet je užitečný pro diabetiky

Jablečný ocet může být zvláště užitečný pro osoby s diabetem, protože kontrola hladiny glukózy v krvi je hlavní záležitostí pro léčbu diabetu a může ovlivnit citlivost na inzulín. Ale buďte opatrní, pokud užíváte léky na diabetes. Jelikož ocet může po jídle snížit hladinu glukózy v krvi, pacienti, kteří užívají léky ke snížení cukru v krvi, mohou zaznamenat nadměrné snížení glukózy v krvi.

 

Jak konzumovat jablečný ocet pro nejvíce výhod

Výhody jablečného octa jdou nad rámec ztráty hmotnosti a jsou zdravým doplňkem jakéhokoliv jídla – mohou dokonce pomoci potíže s břichem. Jablečný ocet můžete přidat do vody, do zálivky na salát, nejrůznějších pokrmů, jako jsou marinády, nebo třeba také polévky. Jen nejezte jablečný ocet přímo – je kyselý a mohl by způsobit podráždění hrdla a poškození zubní skloviny.