Obsah
Rukola a zdraví
Rukola a zdraví- Přestože je rukola známá v České republice méně než obyčejný salát, její popularita v posledních letech roste. Tato rostlinka plná vitaminů s nezapomenutelnou chutí je skvělá nejen pro naše chuťové pohárky, ale také pro naše zdraví.
Itálie, Řecko.. Nebo třeba romantická Francie. Všude tam je rukola jako doma. Slouží tam jako součást spousty tradičních pokrmů. A není se čemu divit. Ačkoliv jde o rostlinu pěstovanou převážně v subtropech, je tak jako hodně jiných druhů zeleniny velmi přizpůsobivá i do našich podmínek. Listy rukoly nám mohou připomínat listy pampelišky nebo třeba řepku olejku.
Rukola je na růst docela nenáročná. Můžete si ji vypěstovat i vy doma. Třeba v květináči nebo na zahrádce. Chutí je jemně hořká a skvěle dochutí jakýkoliv z vašich pokrmů.
Rukola a zdraví
Rukola má kromě dobré chuti i spoustu blahodárných účinků na náš organismus. Které to tedy jsou?
- Zlepšuje náš imunitní systém
- Zlepšuje funkce mozku
- Podporuje trávení
- Je vhodná při detoxikaci
- Působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních chorob
- Čistí krev
- Má močopudné účinky, takže pomáhá čistit ledviny
- Podporuje tvorbu krve
Vitaminy a minerály
Rukola je skvělým parťákem pro naše zdraví. Obsahuje totiž spoustu užitečných látek. Má málo kalorií a obsahuje hodně vody, takže je dobrá i na hubnutí. Mezi vitaminy v ní najdeme vitaminy A,B, C a K. Dále v ní jsou sacharidy, tuky, bílkoviny, vláknina, hořčík, zinek, sodík, draslík, apod. Dále také omega 3 mastné kyseliny.
Rukola má tu výhodu, že se dá jíst jak tepelně upravená, tak i syrová. Proto se ji nebojte jíst jen tak. Například v nějakém dobrém salátu. Nejenže si posílíte imunitu, ale také si skvěle pochutnáte!